Campania de vaccinare scoate la iveală o problemă gravă în sistem. Afectaţi, bolnavii cronici care s-au tratat la privat

.
. (Andreas Rentz / Getty Images)

Etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-COVID, dedicată în special persoanelor din categoriile de risc precum vârstnicii şi cei cu boli cronice a scos la iveală o problemă: bolnavii cronici care s-au tratat la privat nu figurează ca atare în evidenţele CNAS. Drept urmare, aceştia nu se pot înscrie pentru vaccinarea împotriva COVID-19, informează B1 TV.

Potrivit CNAS, această situaţie se datorează faptului că, în acest moment, apar în sistem doar cei care au făcut decontări la spitalele publice, iar această problemă îi afectează şi pe pacienţii care suferă de afecţiuni cronice, dar care nu au împlinit vârsta de 65 de ani.

Autorităţile afirmă că, în ultimii ani, bolnavii cronici care s-au tratat exclusiv în spitalele private care nu au decontat cheltuieli de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu există în evidenţele CNAS, şi tocmai din acest motiv ei nu se pot înscrie pe platforma realizată de autorităţi pentru a se programa pentru imunizare anti-COVID-19.

Pentru moment, la nivel naţional nu există o evidenţă a celor care au nevoie să se înscrie, cei care sunt pacienţi bolnavi cronici şi se află în grupa de risc, însă autorităţile susţin că aceştia ar putea să meargă la medicul de familie, cu toate documentele care atestă faptul că sunt bolnavi cronici, iar medicul de familie ar putea face înscrierile pe platforma de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

Mai există însă şi alte categorii de bolnavi cronici care nu există în aceste evidenţe ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi pacienţii care suferă de obezitate, hipertensiune – ar putea avea aceeaşi problemă, în condiţiile în care ei nu figurează în baza de date a CNAS. În aceste condiţii, cei care ar putea să se constituie în soluţie la rezolvarea problemei ar fi medicii de familie. Rămâne de văzut cum vor înţelege autorităţile să rezolve impasul ivit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură