Când vor fi finalizate dosarele Mineriadei şi Revoluţiei

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, susţine că nu mai este mult şi cele două mari dosare istorice ale naţiunii române - dosarul Mineriadei şi cel al Revoluţiei - vor fi trimise în sfârşit pe masa judecătorilor.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (wall-street.ro)

Dosarul Mineriadei ar putea fi finalizat până la finele anului 2016, iar dosarul Revoluţiei până în prima jumătate a anului următor, şi-a exprimat optimismul, miercuri, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

"Cu prioritate se desfăşoară activităţile în cadrul Dosarului Mineriadei şi în continuare s-a efectuat, de asemenea, o echipă investigativă care se ocupă de Dosarul Revoluţiei, pentru ca şi el să fie clarificat într-un termen rezonabil. Va să zică, aşa cum am scris în proiectul managerial, vor fi anchete efective şi nu există niciun motiv ca aceste dosare să nu fie soluţionate într-un termen rezonabil de acum înainte.

Şi este clar că ele sunt întârziate, pentru acest motiv noi am primit şi condamnări la CEDO. România a fost condamnată pentru acest fapt, însă, aşa cum se prezintă în acest moment situaţia, eu sunt optimist că până spre sfârşitul anului cel puţin unul dintre dosare va ajunge în stadiul spre finalizare şi în prima jumătate a anului următor şi un al doilea dosar mare dintre cele care sunt avute în vedere va ajunge spre stadiul de finalizare", a declarat procurorul general, citat de Agerpres.

Augustin Lazăr a explicat că dosarul Mineriadei "este în curs şi care este mai avansat", în timp ce în dosarul Revoluţiei "s-a reluat ancheta - a fost trimis de Înalta Curte în urmă cu circa o lună - s-a reluat ancheta, s-a efectuat o echipă investigativă care lucrează într-un mod organizat, are plan de anchetă şi are toate resursele necesare pentru ca ancheta să se desfăşoare efectiv şi să fie soluţionată într-un termen rezonabil".

Potrivit procurorului general, colegii săi consultă arhivele, inclusiv la Parlament şi la alte instituţii, efectuând toate demersurile necesare pentru ca aceste dosare să poată fi soluţionate.

"Este un fapt binecunoscut că există dosarele numite istorice, pe care poporul român aşteaptă de câţiva ani să fie soluţionate, ba chiar există condamnări la CEDO. Unul dintre ele, deja, cazul Ursu a fost soluţionat şi se află pe masa judecătorilor. În continuare sunt luate măsuri şi se efectuează într-un ritm cu operativitate în aceste cauze toate actele de urmărire penală pentru a fi soluţionate într-un termen rezonabil", a subliniat Augustin Lazăr, adăugând că, încă de când a preluat mandatul de procuror general, a luat măsuri pentru ca aceste dosare să fie soluţionate în cel mai scurt timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne