Candu, despre decizia CEDO şi cei şapte profesori turci: "Viaţa e viaţă, multă sănătate tuturor"


Profesori, părinţi, colegi, rude şi elevi de la liceul „Orizont” protestează la Aeroportul Internaţional Chişinău în susţinerea profesorilor expulzaţi în Turcia.
Profesori, părinţi, colegi, rude şi elevi de la liceul „Orizont” protestează la Aeroportul Internaţional Chişinău în susţinerea profesorilor expulzaţi în Turcia. (facebook.com/tatiana kebak)

Iniţial, guvernarea democrată de la Chişinău a afirmat că cei şapte profesori de origine turcă de la Liceul „Orizont” au fost expulzaţi din Moldova în Turcia în conformitate cu legislaţia în vigoare, iar instituţiile statului ar fi acţionat conform protocoalelor necesare. După verdictul CEDO, fostul preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu, a afirmat că „acolo va trebui mult încă să săpăm şi să aducem în ordine absolut tot ceea ce s-a făcut, inclusiv legislaţia s-o schimbăm”.

Cât despre cine se face vinovat şi cine urmează să achite cei 25 mii de euro fiecărei familii în parte, chiar şi în contextul în care niciunul dintre cei şapte s-ar putea să nu fie eliberat, Candu a menţionat că sunt necesare investigaţii pentru a putea fi luate măsurile de rigoare.

„Viaţa e viaţă, multă sănătate tuturor. Cert este faptul că Guvernul R.Moldova va trebui să execute decizia CEDO. Cert este faptul că la acel moment şi în acel context, eu personal am auzit o anumită informaţie, o parte din ea cu sigiliu de secret de stat, pe care nu pot să o divulg.

Atunci autorităţile au acţionat într-un fel, acum să zic că au acţionat corect sau nu, mie îmi este foarte greu, fiindcă eu nu sunt specialist. Eu am înţeles că instituţiile au acţionat în baza unor protocoale, legi, sisteme şi evaluări pe care le-au avut”, a declarat Candu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, adăugând că în hotărârea sa CEDO s-a referit la legislaţia legată de azilul politic şi de alte chestiuni, şi nu s-a referit la chestiuni de securitate.

Amintim că CEDO a condamnat Moldova în cauza Ozdil şi alţii c. Moldovei, considerând că reclamanţii, cinci profesori de la Liceul Orizont, au fost extrădaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale.

Totodată, Curtea a dispus ca Republica Moldova să achite fiecărui reclamant câte 25.000 Euro cu titlu de prejudicii morale constatând încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi la respectarea vieţii private şi de familie.

„Autorităţile moldoveneşti nu doar că au omis să ofere reclamanţilor posibilitatea de a alege jurisdicţia unde urmează a fi expulzaţi, dar în mod deliberat i-au transferat direct în mâinile autorităţilor turceşti”, se mai arată în decizia CEDO.