Candu: Republica Moldova este tot mai aproape de UE

(Epoch Times)

Preluarea experienţei Suediei în procesul de integrare europeană şi a bunelor practici din Parlamentul suedez au fost subiectele discutate de vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu cu deputaţii din Regatului Suediei, Kerstin Engle şi Carin Runeson, a relatat Direcţia de comunicare şi relaţii publice a Legislativului, scrie Moldpres.

Discuţiile au vizat progresele înregistrate de R. Moldova în realizarea obiectivului de integrare europeană, precum şi importanţa continuării reformelor.

”Republica Moldova este tot mai aproape de UE, iar cetăţenii vor resimţi avantajele acestei apropieri după semnarea Acordului de Asociere şi a liberalizării regimului de vize”, a menţionat Andrian Candu.

Potrivit vicepreşedintelui Parlamentului, obiectivul principal al autorităţilor de la Chişinău este modernizarea Republicii Moldova pentru a le oferi cetăţenilor un viitor european. Candu a subliniat, în acest sens, importanţa desfăşurării unei campanii naţionale de comunicare, pentru a le explica cetăţenilor beneficiile integrării europene, inclusiv pe plan social, economic şi politic.

Parlamentarii au făcut un schimb de opinii despre necesitatea implementării reformelor în domeniul social în vederea creşterii nivelului de trai. În cadrul întrevederii au mai fost discutate subiecte ce se referă la consolidarea democraţiei în Republica Moldova, dezvoltarea durabilă a ţării, agenda legislativă, securitatea energetică şi utilizarea surselor de energie alternativă, evoluţiile din Ucraina şi eventualul impact asupra situaţiei din regiunea transnistreană şi UTA Găgăuzia.

Andrian Candu s-a referit la eforturile Parlamentului de a racorda legislaţia naţională la standardele europene, inclusiv prin crearea unui cadru favorabil pentru investitori. În context, vicepreşedintele Parlamentului i-a invitat pe oamenii de afaceri suedezi să investească în economia Republicii Moldova.

În contextul discuţiilor, cu referire la asigurarea socială şi impozitarea cetăţenilor, vicepreşedintele Legislativului a menţionat că, deşi regretă, sunt mulţi oameni nevoiaşi, dar, în acelaşi timp, sunt şi persoane foarte bogate, diferenţa dintre ei fiind foarte mare. Andrian Candu a anunţat că Fracţiunea Partidului Democrat din Moldova examinează oportunitatea propunerii unui proiect de lege pentru completarea sistemului fiscal al ţării, prin introducerea unei taxe de bunăstare pentru persoanele cu venituri mari.

”Urmează să stabilim cota de impozitare şi cazurile în care se va aplica această taxă de avere. Este o dovadă de responsabilitate să plăteşti mai mult statului atunci când ai două maşini, de exemplu, pentru că foloseşti mai mult drumurile publice, poluezi mai mult atmosfera, spre deosebire de cetăţenii care folosesc transportul public”, a declarat Andrian Candu.

Deputaţii suedezii Kerstin Engle şi Carin Runeson au menţionat că au mai vizitat Republica Moldova anterior şi observă succesele înregistrate de autorităţi în ultima perioadă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe