Care sunt cele mai expuse ţări europene la cutremure în următorii 40 de ani? România, pe listă

Urmările cutremurului din Turcia, 6 februarie 2023
Urmările cutremurului din Turcia, 6 februarie 2023 (Youtube - captură ecran)

Cutremurele care au zguduit luni Turcia şi Siria ridică din nou întrebări şi semne de îngrijorare cu privire la riscul la care este expusă România la asemenea evenimente.

Cercetătorii din cadrul proiectului SHARE, finanţat de UE, au realizat o hartă care arată care sunt zonele din Europa cele mai expuse riscului unui cutremur, iar aceasta arată că Italia, Balcanii, Grecia, Bulgaria, România şi Turcia se numără printre cele mai expuse regiuni ale continentului, se arată într-un articol publicat în 2014 de Comisia Europeană.

“Europa are o istorie lungă de cutremure distructive. Ne amintim cu toţii evenimentele tragice de la Izmit (Turcia) în 1999 şi L'Aquila (Italia) în 2009'. La Izmit, un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richter, a ucis 17 000 de persoane, iar cutremurul moderat la L'Aquila, cu magnitudinea de 5,9 grade, a ucis peste 300 de persoane şi a distrus o mare parte din oraş”, a declarat profesorul Domenico Giardini, coordonatorul proiectului SHARE.

Pentru a realiza harta, cercetătorii din cadrul proiectului SHARE au combinat datele de la peste 30 000 de cutremure europene cu magnitudine mai mare sau egală cu 3,5 pe scara Richter începând cu anul 1000 şi au luat în considerare efectele dăunătoare ale acestora.

Pentru a aduna datele, aceştia au folosit datele de pe harta interactivă AHEAD a cutremurelor din Europa. Apoi au comparat aceste date cu cele peste 1.100 de falii active din Europa, care au o lungime totală de 64 000 de kilometri.

Harta europeană a riscului seismic afişează mişcarea solului care se aşteaptă să fie atinsă sau depăşită cu o probabilitate de 10% în 50 de ani. Culorile albastre indică zonele cu risc relativ scăzut, culorile galben-portocaliu indică zonele cu risc moderat, iar culorile roşii indică zonele cu risc ridicat.

Toate informaţiile au fost combinate pe o singură hartă care prezintă zone groase de culoare mov care traversează zonele din sud-estul Europei unde cutremurele sunt mai probabile şi unde pot provoca cele mai mari pagube societăţii. Aceasta arată zonele în care există o probabilitate de 10% sau mai mare de a se confrunta cu nivelul cartografiat de cutremur al solului în următorii 50 de ani.

Harta SHARE
Harta SHARE (ec.europa.eu)

“Este primul model de referinţă de ultimă generaţie pentru Europa”, a declarat la acea vreme dr. Artur Pinto, şeful Laboratorului european pentru evaluarea structurală din cadrul Centrului Comun de Cercetare, serviciul ştiinţific intern al UE, din Ispra, Italia. “Acesta poate fi util pentru viitoarele politici privind diferite tipuri de clădiri şi infrastructuri, cum ar fi barajele, clădirile înalte sau chiar podurile”.

Totodată, harta indică, de asemenea, puncte fierbinţi de cutremur în apropierea Bruxelles-ului, în Belgia, a Lisabonei, în Portugalia, a Budapestei din Ungaria şi de-a lungul lanţului muntos al Pirineilor.

Punctele fierbinţi din apropierea Bruxelles-ului, Budapestei şi Lisabonei se datorează faptului că în trecut au avut loc mai multe cutremure, în timp ce punctul fierbinte din vestul Pirineilor se datorează compoziţiei geologice a zonei, potrivit proiectului.

Pericolul seismic

“Pericolul seismic nu înseamnă doar calcularea probabilităţii ca un eveniment să se producă undeva în Europa într-o anumită perioadă de timp”, a declarat profesorul Giardini.

“În proiectul nostru, riscul seismic se referă la probabilitatea de daune şi pierderi pe care evenimentele seismice le pot induce mediului nostru economic şi uman. Un cutremur moderat într-o parte dens populată a Europei sau într-o zonă care găzduieşte infrastructuri critice, cum ar fi o conductă, poate avea un impact enorm”, a continuat el.

Acest aspect a fost examinat mai detaliat de proiectul SYNER-G, finanţat de UE, care a dezvoltat un program cu sursă deschisă pentru a analiza vulnerabilitatea şi a calcula impactul social şi economic al cutremurelor în anumite zone urbane, cum ar fi portul Salonic din Grecia.

Turcia şi Siria - cutremurele din februarie 2023

Reamintim, în acest context că, luni dimineaţa, două cutremure masive au lovit sudul Turciei şi nordul Siriei, iar marţi, bilanţul victimelor ajunsese la peste 7.800 de morţi.

Autorităţile din Turcia afirmă că aproximativ 13,5 milioane de persoane au fost afectate într-o zonă care se întinde pe o distanţă de aproximativ 450 km, de la Adana, în vest, până la Diyarbakir, în est, şi 300 km, de la Malatya, în nord, până la Hatay, în sud.

La rândul lor, autorităţile siriene au raportat decese până în sud, la Hama, la aproximativ 250 km de epicentru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură