Cargou spaţial rusesc se îndreaptă necontrolat spre Pământ după o misiune eşuată (Video)

Vehicul de alimentare al ISS
Vehicul de alimentare al ISS (NASA)

O cargou spaţial rusesc, fără echipaj uman la bord, se îndreaptă spre Pământ după o încercare eşuată de a aproviziona Staţia Spaţială Internaţională (SSI). Cargoul Progress 59 a început să se rotească necontrolat după ce a ajuns cu succes pe orbită în 28 aprilie. Andocarea, programată pentru joi dimineaţa, a fost amânată pe termen nedefinit, conform unui reprezentant al NASA.

Acum, un oficial rus a declarat că nava spaţială urmează să cadă pe Pământ.

“A început să coboare. Nu are unde să meargă”, a declarat un oficial anonim pentru AFP. “Este clar faptul că au început să aibă loc reacţii absolut necontrolabile.”

Progress 59 a fost lansat cu succes de pe Cosmodromul Baikonur din Kazahstan în dimineaţa zilei de 28 aprilie, dar probleme nespecificate de sistem au apărut pe prima sa orbită.

Controlorii au încercat să repare problema prin extinderea duratei misiunii cargoului spaţial de la 6 ore la 2 zile, dar acest lucru a eşuat şi ulterior controlorii au pierdut controlul asupra navei.

Cargoul spaţial transportă aproximativ 2,5 tone de materiale pentru SSI, inclusiv combustibil, oxigen, echipamente ştiinţifice şi unele mici cadouri pentru echipajul staţiei, format din trei ruşi, doi americani şi un italian.

Următoarea navă care va ajunge la SSI este Dragon a societăţii americane SpaceX, care va fi lansată din Cap Canaveral în 19 iunie. Aceasta transportă circa 2,2 tone de material ştiinţific şi provizii, arată Hotnews.

Cargourile spaţiale Progress ale Rusiei au fost în serviciul SSI timp de mai mulţi ani şi, pe lângă o lansare eşuată în 2011, au fost înregistrate numeroase misiuni reuşite. În mod normal, după finalizarea cu succes a misiunilor de aprovizionare, cargourile spaţiale sunt lăsate să ardă la intrarea în atmosfera Pământului.

Rămăşiţele cargoului spaţial Progres 59 sunt aşteptate să lovească Pământul între 7 şi 11 mai, conform unui oficial de la agenţia spaţială rusă Roscosmos.

La rândul său, NASA a avut, de asemenea, incidente spaţiale. În octombrie 2014, un cargou spaţial Cygnus fără echipaj uman la bord a luat foc la câteva secunde după ce a fost lansat în statul american Virginia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură