Carles Puigdemont poate participa la alegerile europene din luna mai

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Pau Barrena/AFP/Getty Images)

Fostul preşedinte catalan exilat Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia după o tentativă de secesiune a statului Catalonia de Spania, a primit acceptul pentru a participa la alegerile europene, a decis duminică o instanţă, potrivit Deutsche Welle.

Curtea Supremă a Spaniei a anulat o interdicţie impusă de oficiali electorali spanioli asupra candidaturii lui Puigdemont ca lider al grupului politic “Lliures per Europa”.

Curtea a decis că nu există niciun temei legal pentru a interzice fostului lider catalan sau altor doi colegi supuşi aceleiaşi interdicţii să participe la alegeri. Curtea a mai precizat că Spania nu invalidează dreptul “fundamental” al lui Puigdemont de a participa la un scrutin.

Puigdemont a fost ales în luna martie pentru a-şi reprezenta partidul în alegerile europene, campania sa bazându-se pe dreptul de autodeterminare a Cataloniei.

Totuşi, Puigdemont şi alţi doi candidaţi au fost blocaţi după apelurile lansate de Partidul Popular din Spania şi partidul de centru-dreapta Ciudadanos.

Ceilalţi doi politicieni vizaţi de interdicţie şi de anularea ei sunt Toni Comin, membru al fostului guvern regional în perioada tentativei de separare a Cataloniei, şi Clara Ponsati, fost ministru catalan care a fugit de asemenea din Spania.

În cazul în care Puigdemont este votat, el se va confrunta cu provocări severe deoarece va fi arestat dacă se întoarce în Spania.

Puigdemont a celebrat “victoria sa asupra Madridului” după anunţarea deciziei instanţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe