Carne contaminată la McDonald's şi KFC în China

Carne de vacă şi de porc, în galantarele din supermarketuri
Carne de vacă şi de porc, în galantarele din supermarketuri (Sean Gallup / Getty Images)

McDonald's şi compania Yum, care deţine KFC şi Pizza Hut, se confruntă în China cu un scandal legat de siguranţa alimentelor. Luni, oficiali ai celor doi companii au fost puşi în situaţia de a îşi cere scuze clienţilor după ce o televiziune locală a difuzat imagini dintr-o fabrică a unui furnizor de carne al celor două companii, unde angajaţii culegeau bucăţi de carne căzute pe jos şi amestecau carne expirată cu produse încă în termen, informează Reuters.

McDonald's şi compania Yum au anunţat că au oprit colaborarea cu furnizorul, Shanghai Husi Food Co Ltd, o filială a companiei OSI Group, cu sediul în Illinois şi că s-a reorientat spre alţi furnizori.

Cele două companii au mai fost afectate de probleme similare şi în 2012 când ele au fost acuzate că au folosit în produsele vândute în China carne de pui cu un nivel nepermis de mare de antibiotice furnizată de un alt producător local, Liuhe Group Co.

De altfel, acest gen de probleme nu sunt cazuri izolate, în China comunistă, unde corupţia autorităţilor permite numeroase nereguli în sistem şi controlul calităţii alimentelor este adesea deficitar izbucnind frecvent astfel de scandaluri.

Chinezii cumpără frecvent de pe rafturi produse infestate cu diverse substanţe toxice sau aditivi în cantităţi nepermis de mari, unele dintre acestea fiind produse într-un mod de-a dreptul criminal.

La începutul acestui an, celebrul lanţ de magazine Wall-Mart, prezent şi în China, a trebuit să îşi ceară scuze după ce în conservele cu carne de măgar (consumate pe piaţa locală ca aperitiv) s-a descoperit carne de vulpe.

Cel mai "celebru" şi dramatic scandal alimentar din China este însă cel legat de laptele praf "îmbogăţit" cu melamină, care a îmbolnăvit zeci de mii de bebeluşi.

În anul 2008, Epoch Times semnala că cel mai mare producător chinez de lactate, Sanlu, măsluieşte sistematic laptele cu melamină, o substanţă toxică. În goana pentru profit, respectivul producător îndoia laptele cu apă, iar apoi, pentru a-i păstra nivelul aparent de proteine, introducea în lapte melamină, un tip de plastic, o substanţă toxică ce afectează în special rinichii, ducând în cazurile severe la blocaje renale.

Deşi autorităţile au încercat să muşamalizeze amploarea incidentelor, se crede că numărul copiilor internaţi în spitale s-a ridicat la aproximativ 300.000.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe