Carter va participa la un summit privind securitatea în Singapore

Secretarul american al Apărării Ashton Carter a părăsit marţi Statele Unite plecând spre Singapore, unde va participa la un summit al securităţii asiatice în contextul unor tensiuni tot mai mari cu privire la Marea Chinei de Sud.
Secretarul de american al apărării Ashton Carter.
Secretarul de american al apărării Ashton Carter. (Captură Foto)

Carter, care a plecat marţi din SUA, este aşteptat să participe la discuţii în care accentul principal va fi pus pe ceea ce Washingtonul şi unele ţări regionale consideră a fi o expansiune militară chineză în Marea Chinei de Sud.

La aşa-numitul Dialog Shangri-La - întâlnirea anuală din Singapore - vor participa miniştri ai apărării, şefi militari şi experţi ai apărării din regiunea Asia-Pacific şi alte zone ale lumii.

Carter va fi însoţit de lideri militari de vârf americani, inclusiv şeful operaţiunilor maritime, amiralul John Richardson, şi şeful Comandamentului Militar american din Pacific, amiralul Harry Harris.

În timpul unui discurs susţinut de Carter la Academia Maritimă din SUA, acesta a precizat vineri: “China a luat măsuri expansive şi fără precedent în Marea Chinei de Sud, manifestând pretenţii maritime excesive ce merg împotriva legii internaţionale”.

În răspunsul său, Beijingul a susţinut: “Remarcile lui Carter reflectă stilul american de gândire şi hegemonie”.

“Deşi am intrat în secolul XXI, unii oameni din SUA continuă să păstreze o mentalitate tipică Războiului Rece, inventează poveşti şi caută sau chiar creează rivalităţi în jurul lumii”, a susţinut Hua Chunying, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Beijingul a criticat prezenţa militară americană în Marea Chinei de Sud, susţinând că Washingtonul, şi nu China, este cel care militarizează cu adevărat apele disputate prin desfăşurarea de patrule şi operaţiuni de “promovare a libertăţii de navigaţie” în regiune.

Marea Chinei de Sud este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari anual. Marea acoperă o suprafaţă de 3,5 milioane de km pătraţi şi China doreşte să revendice cea mai mare parte a acestei zone. Malaezia, Taiwan şi Brunei au la rândul lor pretenţii teritoriale asupra Mării Chinei de Sud.

“Reciful Fiery Cross este sensibil deoarece se crede că ar putea deveni un viitor centru al operaţiunilor militare chineze în Marea Chinei de Sud, ţinând cont de infrastructura deja construită”, a precizat Ian Storey, expert din Singapore pe probleme legate de Marea Chinei de Sud, fiind citat de Deutsche Welle.

În raportul său anual către Congresul SUA privind activităţile militare chineze în 2015, Departamentul american al Apărării a estimat că revendicările teritoriale ale chinezilor au dus la adăugarea a peste 1.300 de hectare de uscat pe cele şapte insule artificiale pe care le-a ocupat în Arhipelagul Spratly în decurs de doi ani.

În plus, una dintre principalele temeri ale Washingtonului este faptul că Beijingul ar putea desfăşura avioane de luptă şi alte arme în insulele disputate Spratly.

În timpul Dialogului Shangri-La, se estimează că delegaţii vor discuta despre ameninţarea tot mai mare a Statului Islamic în regiune şi despre programul nuclear al Coreei de Nord, al cărei cel mai important aliat este China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe