China “presează” SUA pentru prezenţa în Marea Chinei de Sud

În cadrul discuţiilor ce vor începe la sfârşitul acestei săptămâni în Beijing, conducerea chineză va face presiuni asupra SUA privind prezenţa militară americană amplificată în Marea Chinei de Sud, a raportat marţi un ziar chinez de stat.
Fotografie aeriană surprinde activităţile de revendicare teritorială desfăşurate de China în Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud, vest de Palawan, Filipine, 11 mai 2015.
Fotografie aeriană surprinde activităţile de revendicare teritorială desfăşurate de China în Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud, vest de Palawan, Filipine, 11 mai 2015. (Captură Foto)

China s-a înfuriat din cauza a ceea ce consideră a fi patrule militare americane provocatoare în apropierea insulelor artificiale revendicate şi controlate de Beijing în Marea Chinei de Sud. Washingtonul susţine că patrulele au rolul de a proteja libertatea de navigare în regiune.

“Beijingul va face presiuni asupra Washingtonuui în ceeea ce priveşte chestiunile maritime în timpul viitorului Dialog Strategic şi Economic, în condiţiile în care prezenţa militară americană tot mai intensă în Marea Chinei de Sud se află printre temerile majore ale Chinei”, a declarat ziarul oficial al regimului chinez, Cotidianul Poporului, citând oficiali neidentificaţi.

Marea Chinei de Sud este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari anual. Marea acoperă o suprafaţă de 3,5 milioane de km pătraţi şi China doreşte să revendice cea mai mare parte a acestei zone. Malaezia, Taiwan şi Brunei au la rândul lor pretenţii teritoriale asupra Mării Chinei de Sud.

Principala temere a Washingtonului este că Beijingul ar putea desfăşura avioane de luptă în insulele disputate Spratly.

“Reciful Fiery Cross este sensibil deoarece se crede că ar putea deveni un viitor centru al operaţiunilor militare chineze în Marea Chinei de Sud, ţinând cont de infrastructura deja construită”, a precizat Ian Storey, expert din Singapore pe probleme legate de Marea Chinei de Sud, fiind citat de Deutsche Welle.

În raportul său anual către Congresul SUA privind activităţile militare chineze în 2015, Departamentul american al Apărării a estimat că revendicările teritoriale ale chinezilor au dus la adăugarea a peste 1.300 de hectare de uscat pe cele şapte insule artificiale pe care le-a ocupat în Arhipelagul Spratly în decurs de doi ani.

Raportul afirmă că Beijingul şi-a finalizat eforturile de revendicare teritorială majoră în octombrie 2015, concentrându-şi acum atenţia pe dezvoltarea infrastructurii, inclusiv piste de aterizare de 3.000 metri ce pot găzdui avioane de luptă avansate.

“Ne aşteptăm ca infrastructura suplimentară substanţială, inclusiv sisteme de comunicaţii şi supraveghere, să fie construite pe aceste insule artificiale în anul următor”, a susţinut raportul.

“China va fi capabilă să îşi folosească insulele revendicate ca baze permanente civil-militare pentru a-şi extinde în mod semnificativ prezenţa în Marea Chinei de Sud”, a raportat ziarul chinez.

În plus, la începutul acestei luni, Beijingul a cerut americanilor să suspende activităţile de supraveghere în apropierea Chinei, după ce două avioane de luptă chineze au efectuat, conform Pentagonului, o interceptare nesigură a unui avion de recunoaştere american ce zbura deasupra Mării Chinei de Sud.

Totodată, la întâlnirea din Beijing – ce se va desfăşura în perioada 5-7 iunie şi la care va participa secretarul de stat american John Kerry – China va aborda şi problema Taiwanului, care este revendicat de Beijing, dar care este guvernat din ianuarie de un partid pro-independenţă. Situaţia din Peninsula Coreeană va fi un alt subiect pe agenda discuţiilor.

China este singurul aliat major al Coreei de Nord, dar fiind nemulţumită de testele nucleare şi de rachete ale Phenianului, a fost de acord ca ONU să intensifice sancţiunile împotriva statului comunist nord-coreean.