Casa Albă: Sancţiunile împotriva Rusiei rămân în vigoare până la soluţionarea crizei ucrainene

O purtătoare de cuvânt a preşedintelui american Donald Trump a declarat că sancţiunile aplicate Rusiei pentru interferenţa ei în Ucraina vor rămâne valabile până la soluţionarea acestei crize.
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei.
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei. (Getty Images)

Sarah Huckabee Sanders a precizat, joi, că SUA “se angajează să pună în aplicare sancţiunile existente împotriva Rusiei”.

Ea a adăugat că Administraţia Trump va menţine sancţiunile “până când Moscova îşi va onora în întregime angajamentele faţă de soluţionarea crizei din Ucraina”.

“Credem că sancţiunile existente reprezintă cea mai bună unealtă pentru a determina Rusia să îşi îndeplinească angajamentele”, a adăugat ea într-o discuţie cu reporterii.

SUA şi alte naţiuni vestice au impus o serie de sancţiuni Moscovei în 2014 atât pentru anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea cât şi pentru sprijinul acordat separatiştilor din estul Ucrainei.

Conflictul, purtat între trupele guvernamentale ale Kievului şi separatiştii susţinuţi de Rusia, a provocat până în prezent moartea a aproximativ 10.000 de persoane, conform celor mai recente cifre publicate de ONU.

Un acord fragil de încetare a focului a fost intermediat la Minsk, la începutul anului 2015 şi a avut ca efect reducerea intensităţii luptelor, dar nu a reuşit să le pună capăt. De altfel, OSCE a susţinut că cel puţin 44 de civili au fost ucişi şi 175 au fost răniţi în zona de conflict a Ucrainei în perioada 1 ianuarie - 24 mai.

Moscova şi Kiev s-au învinuit reciproc pentru neimplementarea acordului ce durează de 2 ani.

Preşedintele american Donald Trump a generat unele temeri în rândul aliaţilor cu privire la angajamentul faţă de aceste sancţiuni, lăudându-l în mai multe rânduri pe omologul său rus Vladimir Putin şi susţinând că doreşte să îmbunătăţească relaţiile dintre Washington şi Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe