Ministrul german de Externe acuză SUA că stârneşte conflicte în Orientul Mijlociu

Ministrul de Externe Sigmar Gabriel l-a acuzat pe preşedintele american că stârneşte conflicte în Orientul Mijlociu şi riscă o nouă cursă a înarmării în condiţiile în care vecinii Qatarului au rupt relaţiile diplomatice cu acesta. Ministrul saudit de Externe viziteză miercuri Berlinul.
Sigmar Gabriel, ministrul german de externe.
Sigmar Gabriel, ministrul german de externe. (Getty Images)

Sigmar Gabriel a declarat publicaţiei financiare germane Handelsblatt că o “trumpizare” a interacţiunilor în regiunea deja zguduită de crize a Orientului Mijlociu este extrem de periculoasă.

“Masivele contracte militare recente ale preşedintelui american Trump cu monarhiile din Golf amplifică riscul pentru o nouă creştere a vânzărilor de arme”, a avertizat Gabriel într-un interviu care va fi publicat miercuri.

Remarcile au fost făcute înaintea unei vizite pe care ministrul saudit de Externe, Abdel al-Jubeir, o va efectua astăzi la Berlin. Gabriel a declarat că, aparent, intenţia este aceea de a “izola mai mult sau mai puţin Qatarul şi să îl afecteze din punct de vedere existenţial”.

“Aceasta este o politică complet greşită şi, cu siguranţă, nu este politica Germaniei”, a mai precizat oficialul german.

Germania face parte dintr-un grup de şase naţiuni care au promovat un controversat acord nuclear în 2015 cu Iranul – rivalul regional al Arabiei Saudite – pentru a evita o astfel de cursă a înarmării în Orientul Mijlociu, a adăugat Gabriel.

“Un conflict adânc între vecini este, de fapt, ultimul lucru de care avem nevoie”, a avertizat el.

Pentagonul a lăudat din nou, marţi, Qatarul pentru găzduirea celei mai mari baze aeriene americane din Orientul Mijlociu. “Îi consider o gazdă pentru baza noastră foarte importantă de la Al-Udeid”, a declarat căpitanul de Marină Jeff Davies, purtător de cuvânt al Pentagonului. Peste 11.000 de soldaţi americani şi membri ai forţelor coaliţiei sunt desfăşuraţi sau stabiliţi la baza aeriană de la Al-Udeid, de unde pot fi operate peste 100 de avioane de luptă.

“Continuăm să fim recunoscători Qatarului pentru sprijinul său îndelungat în ceea ce priveşte prezenţa noastră şi angajamentul lor solid pentru securitatea regională”, a precizat Davis, adăugând că SUA nu are niciun plan de a-şi modifica prezenţa în Qatar.

Vizitând Parisul marţi, ministrul saudit Adel al-Jubeir a declarat că statul Qatar, care este bogat în energie, “trebuie să aleagă în care direcţie se va deplasa”. El a cerut conducerii din Doha să nu mai susţină grupul militant palestinian Hamas şi Frăţia Musulmană.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Uniite, Egiptul şi Bahrain şi-au suspendat relaţiile diplomatice cu Qatarul – cel mai mare producător al lumii de gaz natural lichefiat. Iar marţi, guvernul iordanian a anunţat că îşi reduce nivelul de reprezentare diplomatică cu Qatarul şi anulează licenţele pentru biroul deţinut de reţeaua de televiziune Al-Jazeera în Iordania.

Legăturile aviatice au fost suspendate şi porturile regionale au fost închise pentru navele din Qatar, în condiţiile în care rezidenţii neliniştiţi au început să stocheze alimente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe