Castelul Shuri, cândva inima Regatului Ryukyu din Okinawa, a fost distrus de flăcări [video]

Castelul datând de la sfârşitul secolului al XIV-lea, a fost distrus în al Doilea Război Mondial, dar pavilionul central a fost reconstruit în 1992.
Castelul Shuri din Okinawa, Japonia
Castelul Shuri din Okinawa, Japonia (screenshot tramite video Youtube)

Pavilionul central al castelului Shuri din insula Okinawa (sud-vestul arhipelagului), Japonia, înscris pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, a ars până la temelii într-un incendiu care a izbucnit joi, 31 octombrie, şi a afectat şi alte clădiri din incintă. Flăcările au fost înăbuşite după nouă ore de la izbucnirea incendiului.

Secţia de pompieri din oraşul Naha, de pe insula Okinawa, a fost alertată la ora locală 2:40 că iese fum din complex. La faţa locului s-au deplasat imediat aproximativ 30 de autospeciale pentru a lupta cu flăcările, care au ars aproximativ 4.200 de metri pătraţi, potrivit datelor furnizate de reţeaua publică japoneză NHK.

Nu s-au raportat răniţi în incendiu - ale cărui cauze sunt cercetate şi care aparent au apărut în apropierea pavilionului central al castelului -, aproximativ 30 de persoane fiind evacuate temporar. Pe lângă clădirea centrală au ars, de asemenea, pavilioanele din nord şi sud, potrivit autorităţilor.

Castelul, construit iniţial la sfârşitul secolului al XIV-lea, este o importantă destinaţie turistică în regiune.

Castelul a fost mult timp inima Regatului Ryukyu, care a condus insula din 1429 până în 1879, dar a fost distrus în bătălia de la Okinawa la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945. Structurile au fost reconstruite în 1992 şi ulterior restul spaţiilor din incintă au fost redeschise ca parc naţional.

În 2000, Castelul Shuri a fost înscris pe lista patrimonoiului mondial UNESCO, alături de alte nouă locuri, ruine şi monumente legate de regatul Ryukyu.

Articol de referinţă: The Japan Times: Shuri Castle, once the heart of Okinawa's Ryukyu Kingdom, destroyed in fire