Câştigătorii Galei Premiilor UNITER în anul 2012

Gala premiilor uniter 2012.
Gala premiilor uniter 2012. (Print screen/uniter.ro)
Oana Moisescu
24.04.2012

GALA PREMIILOR UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii Teatrale din România, iniţiat şi coordonat de Ion Caramitru. Începând din anul 1991, Gala se desfăşoară anual, acordând distincţiile Uniunii pentru activitatea din anul calendaristic anterior. Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecţie. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câştigătorul fiecărei secţiuni. Trofeul care însoţeste premiile este opera artistului plastic Ion Bitzan.

De la an la an, prin amploare şi prin modul în care a fost gândită şi realizată, Gala Premiilor UNITER a devenit unul dintre cele mai importante evenimente ale lumii teatrale româneşti.

Ediţia aniversară, cu numărul 20, a Galei Premiilor UNITER a avut loc în seara zilei de luni, 23 aprilie 2012 la Sala Majestic a Teatrului Odeon din Capitală. În cadrul Galei au fost desemnaţi câştigătorii premiilor de anul acesta. Mai jos vă prezentăm numele câştigătorilor, numele celor care au înmânat premiile şi secţiunile pentru care au fost nominalizaţi, în ordinea premierii în timpul Galei:

Premiul pentru Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost înmânat de actorul Mircea Diaconu regizorului Răzvan Popa pentru spectacolul Shylock de Gareth Armstrong, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune.

Premiul pentru Debut a fost înmanat de Directorul general al institutului internaţional de teatru Tobia Biancone, actriţeiRaluca Vermeşan pentru rolul Helen din spectacolul XXL, producţie Asociaţia Culturală Catharsis, Teatrul ACT, Bucureşti şi Teatrul "George Ciprian" Buzău.

Premiul pentru Cea mai bună scenografie a fost înmânat de actorul Mircea Rusu, scenografului bulgar Nikola Toromanov pentru scenografia spectacolului Vizita bătrânei doamne la Teatrul Naţional Bucureşti.

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar a fost înmânat de actorul Marcel Iureş actorului Cornel Scripcaru pentru rolul Pavel Kirillici Lebedev din spectacolul Ivanov la Teatrul „Bulandra” din Bucureşti.

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal a fost înmânat de Preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Grünigen şi de actriţa Mariana Mihuţ actorului Sorin Leoveanu pentru rolul titular din spectacolul Caligula la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova.

Premiul pentru Cea mai buna piesă româneasca a anului ales din peste 100 de texte prezentate, de către juriul format din Marina Constantinescu, Marian Popescu şi Claudiu Goga, a fost acordat Oanei Maria Cajal pentru textul „Ultimul pact”. Celelalte lucrări nominalizate au fost „Iarna cărţilor noastre” de Ana Boariu, „O, lume nouă!” de Liviu Lucaci, „Soţii, prietene, amante” de Cornel Mihai Ungureanu, „Aleea Soarelui” de Gabriel Pintilei şi „Mister Nobody” de Eva Crişan. Premiul a fost acordat cu sprijinul Domeniilor Tohani şi a fost înmânat de Principele Nicolaus al Greciei, fiul regelui Constantin şi al reginei Ana-Maria.

Premiul pentru întreaga activitate de scenograf a fost înmânat de regizorul Gabor Tompa scenografei JUDIT DOBRE-KÓTHAY, iar premiul pentru întreaga activitate de actor a fost înmânat de Monica Iacob Davidescu actorului VALER DELLAKEZA.

Premiul special pentru teatru de copii a fost înmanat de actriţa Alexandrina Halip colegei sale de breaslă, actriţa ANCA ZAMFIRESCU.

Premiul Preşedintelui UNITER a fost acordat de Ion Caramitru, amfitrionul Galei, doctorului Sandu Mihai Cociaşu, Directorul Policlinicii artiştilor din Bucureşti.

Premiul de excelenţă, acordat in memoriam regizorului ALEXANDRU TOCILESCU, a fost înmânat de Marina Constantinescu, lui Alexandru Tocilescu jr., fiul maestrului.

Gala Premiilor UNITER a devenit unul dintre cele mai importante evenimente ale lumii teatrale româneşti.

Premiul special pentru teatrul de păpuşi a fost înmânat de actorul păpuşar Ioan Brancu lui LIVIU STECIUC.

Premiul Consiliului Britanic, care onorează contribuţia adusă colaborării dintre teatrul românesc şi cel britanic, a fost acordat directorului Festivalului Shakespeare de la Craiova, EMIL BOROGHINĂ. Trofeul British Council de anul acesta este creaţia artistului Nicolae Stoica.

Premiul pentru Critică teatrală a fost înmânat de reputatul critic de teatru Alice Georgescu mai tinerei colege de breaslă MONICA ANDRONESCU. Premiul pentru întreaga activitate de critică şi istorie teatrală a fost înmânat de Mircea Morariu, criticului ŞTEFAN OPREA.

În această ediţie aniversară organizatorii Galei au ţinut să-l evoce şi să-i aducă un omagiu regretatului regizor român Liviu Ciulei. Victor Rebengiuc, actorul preferat al marelui om de teatru a fost cel care şi-a amintit pe scena Teatrului Odeon, parcursul său ca actor al Teatrului Bulandra alături de maestrul Liviu Ciulei.

Premiul special pentru muzică de teatru a fost înmânat de regizorul László Bocsárdi, compozitorului şi coregrafului ARPAD KŐNCZEI.

Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, înmânat de regizorul rus Alexander Morfov a fost câştigat de Ana Ioana Macaria pentru rolul Nastenka din spectacolul Însemnările unui necunoscut la Teatrul „Bulandra”, Bucureşti

Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, înmânat de reprezentantul sponsorului KPMG, Şerban Toader şi de actorul şi regizorul englez, fondatorul English Shakespeare Copmany, Michael Penington a fost câştigat de Mariana Mihuţ pentru rolul Bunica din spectacolul Îngropaţi-mă pe după plintă la Teatrul „Bulandra”, Bucureşti. Premiul pentru întreaga activitate de actriţă a fost înmânat de Dorina Lazăr, actriţei MELANIA URSU.

Premiul pentru Cea mai bună regie, înmânat de Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu şi de actriţa britanică Jacqueline Bisset a fost câştigat de László Bocsárdi pentru regia spectacolului Caligula la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova. Premiul pentru întreaga activitate de regie a fost înmânat de autoarea Ludmila Patlanjoglu regizorului CRISTIAN HADJI-CULEA.

Premiul pentru Cel mai bun spectacol, înmânat de Preşedintele Samsung Electronics România, YoungLak Jung şi de Ministrul Culturii, Hunor Kelemen a revenit piesei Ultima zi a tinereţii după Tadeusz Konwicki pusă în scenă la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. De asemenea Ministrul Culturii, Hunor Kelemen a ţinut să acorde o diplomă de excelenţă şi un cadou simbolic din partea Ministerului Culturii, iniţiatorului Galei UNITER, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti.

În încheierea Galei aniversare cei mai tineri membri ai Senatului UNITER, Marina Constantinescu şi Dragoş Buhagias au acordat un premiu pentru 20 de ani de rezistenţă şi făurire a istoriei teatrului românesc, celui care nu avea cum să primească altfel niciodată un Trofeu Uniter, ctitorul acestei Gale, actorul Ion Caramitru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor