Cătălin Josan şi Pasha Parfeni: Fiecare moldovean trebuie să devină o voce a curajului

Artiştii basarabeni Cătălin Josan şi Pasha Parfeni, în cadrul turneului „Vocile Curajului” care urmează a fi găzduit de mai multe ţări, afirma că moldovenii vor fi puternici dacă rămân uniţi şi devin, fiecare, o voce a curajului.
Cătălin Josan şi Pasha Parfeni
Cătălin Josan şi Pasha Parfeni (facebook.com)

Cu ocazia sărbătorii naţionale a R. Moldova „Mărţişor”, interpreţii de la Chişinău Cătălin Josan şi Pasha Parfeni au fost invitaţi de comunităţile diasporei din Canada, SUA şi Italia, pentru a prezenta mai multe spectacole, după ce au fost excluşi din mai multe concerte naţionale pentru faptul că au criticat vehement guvernarea de la Chişinău. Primul recital din cadrul turneului intitulat sugestiv „Vocile Curajului” a avut loc duminică la Montreal, Canada.

Organizatorii evenimentului menţionează că prestaţia scenică a interpreţilor basarabeni este o dedicaţie celor care s-au mobilizat pe 13 noiembrie, au făcut drum până la Montreal şi au votat pentru binele Moldovei, dar şi pentru cei care şi-au mai păstrat curajul, speranţa şi nu se lasă uşor bătuţi.

La sfârşitul concertului, Pasha Parfeni a remarcat că speranţa este palpabilă şi în diasporă, nu doar în Moldova. “Deşi mulţi îi acuză că au fugit „la călduţ”, anume în diasporă se simte cel mai puternic spiritul de comunitate.”

În opinia lui Cătălin Josan mesajul diasporei din Canada pentru cei rămaşi încă în Moldova este unul cât se poate de răsunător: “Să stăm umăr la umăr, să ne susţinem reciproc şi să nu uităm că suntem puternici dacă rămânem uniţi şi devenim, fiecare, o voce a curajului.”

Nata Albot, unul dintre organizatorii turneului care locuieşte în Montreal, Canada, susţine că „Vocile Curajului” sunt artiştii care au curaj şi au voce, şi atunci când ele se întâlnesc, oamenii se bucură de artistul-personalitate care are ce spune, crede în anumite lucruri şi nu se teme să vorbească despre ele, de aceea a decis în această formă să susţină interpreţii cenzuraţi în ultimul timp de cei de la guvernare.

Turneul “Vocile Curajului” nu este doar o serie de concerte cu artişti prin diasporă. Pentru mine, acest proiect a fost o formă de protest paşnic şi un manifest prin care noi, cei care acum nu suntem în ţară, am încercat să susţinem un val de curaj”, a scris Nata Albot într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Amintim că artiştii care au participat la protestele organizate anul trecut în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) pentru demiterea actualei guvernări au fost supuşi intimidărilor, mai mult, interpreţii basarabeni, Cătălin Josan şi Pasha Parfeni nu se mai numără printre participanţii la spectacolele naţionale. Pasha Parfeni care a ieşit în scenă la spectacolul din 27 august cu un tricou pe care scria NuPlaha, şi Cătălin Josan care a participat la toate acţiunile de protest din PMAN, au fost excluşi din cadrul spectacolului Potcoava de Aur, organizat de Noroc Media, dar şi din concertul organizat la Chişinău de Ziua Limbii Române.