Vladimir Socor: Noroc uriaş pentru Moldova că nu are hotar comun cu Rusia

Rusia are o abordare planificată, exersată, pas cu pas, a problemei recunoaşterii teritoriilor controlate tot de către ea în interiorul altor state. Astfel, scenariul folosit în 2008 în timpul invaziei ruseşti din Georgia, este asemănător cu cel folosit acum în Doneţk şi Lugansk, şi mai nou, în Transnistria.
Vladimir Socor, analist politic
Vladimir Socor, analist politic (europalibera.org)

Dacă pentru locuitorii din autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană, la cererea preşedintelui rus, Vladimir Putin, Moscova a început să se ocupe abia de simplificarea procedurii de eliberare a cetăţeniei Federaţiei Ruse, pentru autoproclamatele republici separatiste Lugansk şi Doneţk din Ucraina, Vladimir Putin a semnat un decret prin care sunt recunoscute, cu titlu convenţional provizoriu, actele de identitate, diplomele de studii şi profesionale, certificatele de naştere şi de deces emise de autorităţile acelor regiuni. Primii care au criticat decretul, semnat sâmbătă 18 februarie, au fost Germania şi Franţa, menţionând că subminează acordurile de la Minsk.

Pe de altă parte, Kremlinul, cât şi Ministerul de Externe rus au apărat decizia preşedintelui Vladimir Putin de a aproba documentele emise de autorităţile separatiste din estul Ucrainei considerându-le a fi un gest umanitar care nu contravine legislaţiei internaţionale. În replică, cunoscutul analist politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor a specificat că acest decret al preşedintelui rus Putin constituie un prim pas în direcţia recunoaşterii oficiale de către Rusia a autorităţilor instalate, tot de către Rusia, în teritoriul ocupat, care aparţine Ucrainei.

„Recunoaşterea nu numai a paşapoartelor, dar a multor tipuri de documente emise de autorităţile nelegitime instalate de Rusia în teritoriul respectiv constituie un prim pas către recunoaşterea acestor autorităţi de către Rusia. Desigur că Rusia va rămâne singurul stat din lume care va recunoaşte documentele emise de aceste autorităţi. Dar atrage atenţia îndeosebi faptul că Rusia, prin acest caz, recunoaşte diplomele de învăţământ emise de instituţii de învăţământ din teritoriul ocupat, precum şi documentele de înregistrare a mijloacelor de transport şi plăcuţele mijloacelor de transport.

Iată aici apare o asemănare evidentă cu situaţia din Transnistria, unde Moscova şi Tiraspolul doresc, în cadrul negocierilor din formatul „5 2”, să forţeze Chişinăul, să preseze Chişinăul să recunoască anume diplomele emise de instituţii de învăţământ din Transnistria şi anume înregistrarea plăcuţelor mijloacelor de transport. Iată de ce este cu atât mai important ca Republica Moldova să nu cedeze în această privinţă, în interesul Republicii Moldova, în primul rând, dar şi din solidaritate cu Ucraina”, a declarat Socor în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă

Totodată, în opinia comentatorului politic, nu trebuie permis şi în Transnistria sau în alte locuri unde Rusia organizează conflicte, repetarea precedentului instaurat de decretul lui Putin în Donbas. Mai mult decât atât, acesta a ţinut să amintească de anul 2008, când „cu câteva luni înainte de invazia rusească în Georgia, guvernul Rusiei a recunoscut documente emise de către autorităţile din Abhazia şi Osetia de Sud sub control rusesc şi a stabilit relaţii directe între guvernul rus şi autorităţile din Abhazia şi Osetia de Sud. Deci, relaţii directe, fără a mai trece prin intermediul guvernului Georgiei”.

„O situaţie asemănătoare avem în Transnistria, unde domnul Dmitri Rogozin este reprezentantul preşedintelui Putin „по Приднестровью”, deci, pentru relaţii cu autorităţile Transnistriei, iar ministerele ruseşti şi alte instituţii guvernamentale din Rusia au relaţii directe cu Tiraspolul, ocolind Chişinăul. Rusia construieşte, puţin câte puţin, o situaţie care duce la recunoaşterea, întâi, de facto şi, în cele din urmă, oficial, al acestor entităţi create tot de către Rusia pe teritoriile unor state independente”, a comentat Vladimir Socor.

Acţiunile Kremlinului pe teritoriile altor state, demonstrează, în opinia analistului, faptul că Rusia are o abordare planificată, exersată, o abordare pas cu pas a problemei recunoaşterii teritoriilor controlate tot de către ea pe teritoriul altor state. Cât despre acordarea cetăţeniei ruse pentru locuitorii din Transnistria, acesta ar fi un proces care era deja în curs de mai mulţi ani şi avansa fără niciun fel de obstacol.

„Rusia a solicitat înfiinţarea unui consulat al Rusiei la Tiraspol, pentru a acorda mai multe cetăţenii, într-un ritm mai rapid. Republica Moldova a refuzat să consimtă la aşa ceva, dar, totuşi, Rusia are, dacă nu un consulat, atunci un punct consular la Tiraspol care acordă cetăţenie. Se estimează că aproape o treime dintre locuitorii Transnistriei au cetăţenia rusă. Dacă Moscova accelerează procesul de acordare a cetăţeniei ruse pentru locuitorii Transnistriei, dacă acest proces devine generalizat în Transnistria, atunci vom avea, din nou, o comparaţie cu situaţia din Abhazia şi din Osetia de Sud înaintea invaziei ruseşti din 2008.

În Abhazia şi Osetia de Sud procesul de acordare a cetăţeniei ruse a fost generalizat. Practic, toţi locuitorii acestor două teritorii au primit cetăţenia Rusiei, bineînţeles, fără acordul Georgiei şi, în multe cazuri, fără ca aceşti locuitori să fi solicitat ei cetăţenia Rusiei. Li se oferea, li s-a oferit, au luat-o. Deosebirea fundamentală este că Republica Moldova nu are hotar comun cu Rusia. Acest lucru este un noroc uriaş pentru Republica Moldova. Moldova nu este ameninţată direct în mod militar de către Rusia, dar Rusia creează fapte împlinite pe teren”, a concluzionat Vladimir Socor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe