Deputat român: Noul Cod Electoral, un instrument perfect pentru perpetuarea controlului lui Plahotniuc în RM

Matei Dobrovie (USR)
Matei Dobrovie (USR) (Epoch Times România)

Părerile privind modificarea sistemului electoral din Republica Moldova până la alegerile parlamentare din 2018, propusă de Plahotniuc încă în 2011, dar care ar putea trece acum când acesta deţine o majoritate în Parlament, au început să vină şi de le Bucureşti. Dacă unii experţi din Moldova consideră că noul Cod Electoral l-ar putea avantaja pe Dodon, iar alţii menţionează că liderul PD, de obicei, nu ia decizii în favoarea altcuiva, deputatul USR Matei Dobrovie menţionează că adoptarea unui sistem electoral mixt (liste şi colegii uninominale) sau chiar uninominal pur, ar fi un instrument perfect pentru perpetuarea controlului lui Plahotniuc şi PDM asupra R. Moldova.

Presa independentă şi societatea civilă din R.Moldova semnalează faptul că Partidul Democrat şi preşedintele acestuia, Vlad Plahotniuc, intenţionează să facă schimbări majore în sistemul electoral din R. Moldova. Sondajele de opinie arată că oligarhul şef este detestat de 98% dintre respondenţi, iar PDM nu ar trece pragul electoral, cu 2,5% voturi. Un sistem electoral mixt sau uninominal ar însemna crearea unor condiţii favorabile pentru cumpărarea, pe bani puţini, a voturilor din interiorul R. Moldova şi ar dezavantaja alegătorii din diaspora occidentală. Ei au contribuit masiv la cel mai important rezultat electoral obţinut în istoria R. Moldova de un candidat pro-european la alegeri (Maia Sandu - 47% din voturi)”, a scris pe pagina sa de Facebook parlamentarul român.

În opinia acestuia, strategii democraţilor ar fi avut ca model de inspiraţie sistemul electoral mixt din Ucraina, unde „oligarhii reuşeau să îşi asigure locuri în Rada Supremă cumpărând voturile la bucată. Un mandat de deputat costa aproximativ 1 mil. $. În R. Moldova, sunt mai puţini alegători şi ”investiţia” ar fi mult mai mică”.

Dacă planul PDM va fi pus în aplicare, sistemul electoral mixt sau uninominal va pecetlui soarta R. Moldova în universul geopolitic ”gri” post-sovietic şi sub controlul unui regim politic autoritar pentru mult timp, a punctat Matei Dobrovie.

În context, menţionăm că, recent, mai mulţi primari din localităţile RM ar fi primit un set de recomandări numite „Teze pentru teritoriu / discuţii cu cetăţenii”, destinate manipulării şi dezinformării populaţiei, din care nu lipsesc atacurile la adresa lui Andrei Năstase şi a Maiei Sandu, fără însă a se pomeni numele favoritului lui Plahotniuc la prezidenţiale, Dodon”, se arată într-un comunicat al PPPDA.

În materialele primite de către aleşii locali se arată că:

•” Andrei Năstase şi Maia Sandu au crescut odată cu protestele din 2015 şi au căzut după ce protestele au dispărut.
• Fiecare zi de stabilitate pentru Moldova e o zi proastă pentru Andrei Năstase şi Maia Sandu.
• Ei nu au niciun program politic şi se agită în gol. Ei au o singură idee: să vină la putere şi atât. Nu-i vom lăsa să-şi pună în aplicare planurile lor greşite şi dăunătoare.
• Andrei Năstase şi Maia Sandu merg în străinătate şi vorbesc de rău Moldova. Niciun moldovean care ţine la ţara lui nu ar face aşa ceva.
• Dacă lucrurile vor continua să meargă spre bine, dacă va fi linişte în ţară şi dezvoltare economică, Andrei Năstase şi Maia Sandu nu vor reuşi nimic în politică”, informaţie care, ulterior, ar trebui să fie transmisă şi locuitorilor din satele Moldovei, în speranţa că până la alegerile parlamentare cetăţenii să cunoască aşa-zisul adevăr despre opoziţie.