Cazul Chiţoiu atrage consecinţe. Doi foşti preşedinţi CSM reclamă un conflict între Parlament şi puterea judecătorească

Plenul reunit la Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM)
Plenul reunit la Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.03.2014

Fostul preşedinte CSM Judecătorul Horatius Dumbravă, alături de un alt fost preşedinte al instituţiei, procurorul Oana Schmidt-Hăineală, consideră necesară sesizarea Curţii Constituţionale privind un conflict de natură constituţională între Parlament şi puterea judecătorească în cazul fostului ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu, care a scăpat de începerea umăririi penale prin votul Parlamentului.

Camera Deputaţilor a respins marţi prin vot secret, cererea procurorilor anticorupţie de ridicare a imunităţii fostului Ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, cu 248 de deputaţi au votat „împotrivă”, 108 „pentru”.

Amintim că Daniel Chiţoiu este acuzat de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat în dosarul "Carpatica".

Horatius Dumbravă a solicitat mandatarea preşedintelui CSM în vederea sesizării CCR privind un eventual conflict între Parlament şi puterea judecătorească, argumentând că Parlamentul se opune înfăptuirii actului de justiţie respingând ridicarea imunităţii în cazul unor miniştri.

În acelaşi timp, Dumbravă a anunţat că va înainta şi preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare deschisă privind această chestiune.

Totodată, în cadrul discuţiilor din CSM, un alt fost şef al CSM, procurorul Oana Schmidt-Hăineală, a precizat că Parlamentul obstrucţionează actul de justiţie prin refuzul de a da avizul de începere a urmării penale. Aceasta susţine că este vorba despre un "concurs între puteri", ceea ce constituie un conflict de natură constituţională.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat marţi indignarea cu privire la votul Parlamentului în cazul lui Chiţoiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor