Cazul Litvinenko: unul dintre suspecţi joacă alba-neagra cu anchetele


Alexandr Litvinenko în spital după otrăvirea cu poloniu-210.
Alexandr Litvinenko în spital după otrăvirea cu poloniu-210. (Captură Foto)

Un martor cheie al anchetei britanice în cazul uciderii fostului agent FSB Saşa Litvinenko a declarat că nu va depune mărturie, conform BBC.

Litvinenko, un fost agent KGB/FSB, a publicat mai multe cărţi dezvăluind corupţia din sânul fostei organizaţii de spionaj a Rusiei sovietice, inclusiv best sellerul „Explodarea Rusiei, pericolul intern” în care publica detalii despre tenebrosul caz Riazan.

După ajungerea lui Putin la putere, Litvinenko a luat decizia de a se exila în Marea Britanie, lucrând împreună cu agenţiile de informaţii britanice la combaterea crimei organizate.

În 2007 Litvinenko s-a îmbolnăvit grav după o întâlnire cu Andrei Lugovoi şi Dimitri Kovtun, foşti agenţi KGB. După ce i-a fost pus diagnosticul de otrăvire cu poloniu-210, serviciile britanice au putut identifica urma de poloniu radioactiv pe canapeaua din hoteull unde cei doi îl aşteptaseră pe Litvinenko, cât şi în toaleta folosită de aceştia.

Kovtun – fost agent KGB - şi Lugovoi – fost agent KGB şi bodyguard pentru o agenţie numită Al Nouălea Val - au fugit în Rusia pentru a scăpa de ancheta pornită de Marea Britanie. Începând o anchetă paralelă cu cea a Marii Britanii, Rusia a refuzat să-i extrădeze pe suspecţi. Cei doi au fost bine primiţi de autorităţile ruse, Lugovoi ajungând chiar parlamentar.

După ridicarea tensiunilor cu Rusia, de după anexarea Crimeei, Marea Britanie a redeschis ancheta în cazul Litvinenko, rămas până în prezent neelucidat. Lui Kovtun i s-a cerut să apară în faţa comisiei de anchetă folosind conferinţa video, din Moscova.

Kovtun neagă orice implicare în uciderea lui Litvinenko, deşi odată ajuns în Rusia, a fost spitalizat la o clinică de tratament împotriva radiaţiilor.

Kovtun susţine acum că nu poate obţine permisiune din partea autorităţilor ruse pentru a se prezenta la anchetă. Fostul agent KGB susţine că dacă ar depune mărturie, ar încălca obligaţia de confidenţialitate pe care i-au impus-o anchetatorii ruşi.

Kovtun a declarat că nu a reuşit să ia legătura cu anchetatorul rus care se ocupă de caz.
"Chiar dacă anchetatorul, pe care n-am putut să-l contactez, mi-ar permite să depun mărturie, el ar trebui totuşi să decidă câtă informaţie aş putea să dezvălui" a adăugat Kovtun.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.