CCR amână până după Anul Nou decizia privind majorarea pensiilor cu 40%

Valer Dorneanu
Valer Dorneanu (Mihut Savu / Epoch Times)

Judecătorii Curţii Constituţionale au amânat, miercuri, luarea unei decizii în cazul majorării pensiilor cu 40%, şedinţa în care ar urma sa ia o hotărâre în acest sens fiind programată pentru 13 ianuarie 2021, după alegerile parlamentare.

Reamintim că, în luna septembrie, PSD, alături de ALDE, Pro România, UDMR şi PPU-SL, a modificat, în Parlament, cu 242 voturi “pentru”, 148 voturi “împotrivă”, 11 abţineri, rectificarea bugetară aprobată de Guvern în 14 august. Mai precis, social-democraţii şi aliaţii lor încearcă să majoreze din acest an valoarea punctului de pensie cu 40%, demers care va avea un impact financiar major asupra situaţiei bugetare a ţării, lucru asupra căruia a atras atenţia şi Banca Naţională a României într-un raport.

Ulterior, pe data de 13 octombrie, Guvernul Orban a depus o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la modificarea, în Parlament, a respectivei rectificări bugetare.

În esenţă, Executivul a reiterat argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice. În plus, guvernanţii au explicat că abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie a.c. nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii.

Totodată, Guvernul liberal a arătat că parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanţare a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite şi care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispoziţiilor constituţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne