CE a publicat tabloul de bord al Uniunii Inovarii, ediţia 2013

Epoch Times România
27.03.2013

Performanţele în materie de inovare din UE s-au îmbunătăţit de la an la an, în ciuda crizei economice, dar discrepanţele în materie de inovare între statele membre sunt în creştere, potrivit tabloului de bord al Uniunii Inovării 2013, un clasament al statelor membre publicat de Comisia Europeană.

Potrivit sursei citate, în timp ce cele mai inovatoare ţări şi-au îmbunătăţit în continuare performanţele, altele au înregistrat o lipsă a progreselor. Clasamentul global din cadrul UE rămâne relativ stabil, pe primul loc aflându-se Suedia, urmată de Germania, Danemarca şi Finlanda. Estonia, Lituania şi Letonia sunt ţările care s-au îmbunătăţit cel mai mult faţă de anul trecut. Factorii determinanţi ai creşterii inovării în UE includ IMM-urile şi comercializarea inovaţiilor, alături de excelente sisteme de cercetare. Cu toate acestea, diminuarea activităţilor comerciale şi a investiţiilor în capital de risc din perioada 2008-2012 a influenţat negativ performanţele în materie de inovare.

„Rezultatele din acest an arată că, în unele părţi ale Europei, criza economică a avut un impact negativ asupra activităţii de inovare. Investiţiile în inovare sunt esenţiale dacă dorim să ne menţinem competitivitatea mondială şi să relansăm creşterea economică în Europa. Este nevoie să încurajăm antreprenoriatul, deoarece IMM-urile au fost un motor esenţial al inovării”, a declarat Antonio Tajani, vicepreşedinte al Comisiei Europene, comisar pentru industrie şi antreprenoriat.

„Inovarea ar trebui să fie în prezent în centrul agendelor politice ale tuturor statelor membre. Ultimul nostru raport privind situaţia Uniunii inovării, publicat tot astăzi, arată că am făcut progrese în 2012 în cazul unora dintre produsele de valoare ridicată, cum ar fi brevetul unitar şi noile norme pentru fondurile cu capital de risc, dar trebuie să mergem mai departe pentru a evita o divizare în domeniul inovării în Europa”, a declarat comisarul pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn.

De asemenea, Comisia Europeană a publicat un raport complementar tabloului de bord. Potrivit raportului privind situaţia Uniunii inovării, Comisia şi-a îndeplinit deja în mare parte angajamentele emblematice privind Uniunea inovării.

Tabloul de bord al Uniunii inovării ediţia 2013 plasează statele membre în următoarele patru grupe de ţări: lideri în domeniul inovării (Suedia, Germania, Danemarca şi Finlanda – state care înregistrează performanţe cu mult peste media UE, ţări aflate la nivelul imediat următor (Olanda, Luxemburg, Belgia, Marea Britanie, Austria, Irlanda, Franţa, Slovenia, Cipru şi Estonia, care înregistrează performanţe peste media UE), inovatori moderaţi (Italia, Spania, Portugalia, Republica Cehă, Grecia, Slovacia, Ungaria, Malta şi Lituania – înregistrează performanţe sub media UE) şi inovatori modeşti (Poloniei, Letoniei, României şi Bulgariei performanţe cu mult sub media UE).

Conform sursei citate, cele mai inovatoare ţări din UE au în comun o serie de puncte forte ale sistemelor lor naţionale de cercetare şi inovare, inclusiv un rol esenţial pentru eforturile întreprinderilor în domeniul inovării şi cele din sectorul învăţământului superior. Sectoarele de activitate ale tuturor liderilor din domeniul inovării înregistrează performanţe foarte bune în ceea ce priveşte cheltuielile legate de cercetare şi dezvoltare (C&D) şi cererile de brevet. Aceştia au în comun, de asemenea, un sector bine dezvoltat al învăţământului superior şi legături puternice între industrie şi ştiinţă.

O comparaţie cu alte ţări europene confirmă poziţia Elveţiei ca lider general în domeniul inovării, care depăşeşte în permanenţă performanţele tuturor ţărilor UE. Rezultatele din acest an arată de asemenea, din nou, că SUA, Coreea de Sud şi Japonia sunt în avans faţă de UE în ceea ce priveşte performanţele.

Avansul Coreei de Sud faţă de UE este în creştere, dar din 2008, UE a fost în măsură să reducă aproape jumătate din decalajul faţă de SUA şi Japonia. UE este încă mult în urmă faţă de liderii mondiali în special în ceea ce priveşte cheltuielile întreprinderilor în domeniul C&D, publicaţiile în comun ale sectorului public şi privat, brevetele şi învăţământul terţiar. UE continuă să aibă rezultate mai bune decât Australia, Canada, Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Acest avans a fost în scădere în comparaţie cu China, a rămas stabil în comparaţie cu celelalte ţări BRICS şi a fost în creştere în comparaţie cu Australia şi Canada.

Tabloul de bord al Uniunii inovării ediţia 2013 se bazează în prezent pe 24 de indicatori, care sunt grupaţi în trei categorii principale şi opt dimensiuni: „mijloacele”, adică elementele fundamentale care permit inovarea (resurse umane, sisteme de cercetare deschise, excelente şi atractive, precum şi finanţare şi asistenţă), “activităţile întreprinderilor”, care indică eforturile în materie de inovare ale întreprinderilor europene (investiţii ale întreprinderilor, colaborări şi antreprenoriat, capital intelectual); precum şi „rezultatele”, care arată cum se traduc acestea în beneficii pentru întreaga economie (inovatori şi efecte economice, inclusiv ocuparea forţei de muncă).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor