Ce ascunde Marea Piramidă din Giza? Arheolgii au făcut o nouă descoperire majoră

Un “spaţiu gol” imens, de mărimea unui avion cu reacţie, a fost descoperit în interiorul Marii Piramide din Giza.
Piramidele din Giza, Egipt.
Piramidele din Giza, Egipt. (Getty Images)

Camera secretă, lungă de 30 de metri, sigilată în urmă cu 4.500 de ani, a rămas neatinsă până în prezent, au dezvăluit joi mai mulţi oameni de ştiinţă.

Descoperirea, numită simplu “Marele vid”, a fost confirmată prin utilizarea de diferite tehnologii.

Este unul dintre cele patru spaţii – pe lângă camerele Regelui, Reginei şi Marea Galerie – despre care se ştie acum că există în interiorul Marii Piramide, construite sub auspiciile faraonului Khufu.

“Este mare”, a declarat Mehdi Tayoubi, unul dintre cercetătorii care a făcut descoperirea şi care lucrează la proiectul ScanPyramids. Grupul său a scanat piramida lui Khufu începând cu octombrie 2015 folosind o tehnologie non-invazivă.

“Este de mărimea unui avion cu 200 de locuri, în centrul piramidei”, a afirmat Tayoubi pentru AFP. Descoperirea a fost publicată în jurnalul Nature.

“Au existat multe teorii cu privire la existenţa unor camere secrete în interiorul Piramidei, dar niciuna nu a estimat un spaţiu atât de mare”, a adăugat el.

Faraonii Egiptului antic au construit piramide pentru a-şi păstra mumiile îmbălsămate şi depozitau în ele tot ce considerau că ar fi necesar în viaţa lor viitoare, inclusiv mâncare, haine şi bijuterii.

Camerele Piramidei lui Khufu au fost jefuite cu mult timp înainte să fie cercetate de arheologii moderni şi nicio relicvă nu a rămas în vreuna dintre ele.

“Deşi în prezent nu există informaţii despre rolul acestui spaţiu gol, aceste descoperiri arată cum fizica modernă a particulelor poate arunca o nouă lumină asupra moştenirii arheologice a lumii”, au scris autorii în jurnalul Nature.

Ca pas următor, echipa de oameni de ştiinţă îşi îndreaptă deja atenţia înspre noi tehnologii – posibil un robot în miniatură care poate pătrunde prin locuri minuscule pentru a examina interiorul vidului fără să tulbure ceva.

''Acest spaţiu este prima structură majoră descoperită în interiorul Marii Piramide din secolul al 19-lea'', a precizat echipa de cercetare.

Piramida lui Khufu, care în prezent are o înălţime de 139 de metri şi o lăţime de 230 de metri, este localizată în complexul Giza, în suburbiile capitalei egiptene Cairo, alături de piramide mai mici ale regilor Menkaure şi Khafre şi de Marele Sfinx.

Masiva piramidă, una dintre cele mai mari structuri construite vreodată pe Pământ, a fost ridicată ca mormânt al lui Khufu, cunoscut şi sub numele de Keops. Până în prezent, nimeni nu ştie sigur cum a fost construită.

Este cea mai veche şi singura construcţie rămasă în picioare dintre cele Şapte Minuni ale Lumii Antice.

Celelalte minuni sunt Colosul din Rodos, Grădinile suspendate din Babilon, Farul din Alexandria, Mausoleul din Halicarnas, Statuia lui Zeus din Olympia şi Templul zeiţei Artemis din Efes.