Ce firmă străină va avea un fond de investiţii de un miliard de dolari în România

(STR / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
08.05.2013

Odată cu vânzarea unei părţi din acţiunile pe care statul le deţine la Rompetrol, s-a decis crearea unui fond de investiţii în valoare de un miliard de dolari în perioada următoare, în România. Premierul Victor Ponta a declarat că firma KazMunai Gaz, cu o participare a statului român, va avea un fond de investiţii cu o valoare considerabilă.

"E un proiect de lege pentru că îl trimitem la Parlament. Până la urmă, decizia finală, ca în toate marile privatizări sau marile cazuri de acest gen, trebuie să aparţină Parlamentului. Practic vindem o parte din acţiunile statului cu 200 de milioane de dolari - este peste preţul de cotaţie la bursă - iar, mai mult, KazMunaiGaz, cu o participare a statului român, va avea un fond de investiţii de un miliard de dolari în perioada următoare", a anunţat Ponta.

Mai multe detalii despre acest proiect sunt cuprinse în memorandumul privind Rompetrol, care va fi supus aprobării în şedinţa de Guvern de miercuri.

Premierul a precizat că a fost interesat mai puţin de preţul la care au fost vândute acţiunile şi mai mult de continuarea investiţiilor în rafinăria de la Petromidia şi de fondul de investiţii.

"Ceea ce m-a interesat pe mine - o spun direct, preţul e bun pentru că e peste preţul acţiunilor la bursă, dar mai puţin m-a interest preţul - mai mult m-a interesat să rămână România pentru Kazahstan o ţară importantă, un partener economic strategic pentru kazmunaigaz, să se continue investiţiile în rafinăria de la Petromidia şi să se pună în aplicare acel fond de un miliard de dolari de investiţii", a afirmat Ponta.

Continuarea investiţiilor KazMunaiGaz în România este importantă având în vedere colectarea de taxe la bugetul de stat, crearea de locuri de muncă şi păstrarea României ca ţară principală de investiţii pentru un mare concern.

Rompetrol a încheiat în luna februarie un memorandum prin care s-a angajat că va răscumpăra o parte din acţiunile statului la compania Rompetrol Rafinare, care face parte din grup.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor