CE poate opri plăţile în cadrul programului operaţional 'Mediu' pentru Bulgaria (presă)

Comisia Europeană.
Comisia Europeană. (Getty Images)
Epoch Times România
14.02.2014

Comisia Europeană a avertizat autorităţile bulgare că poate opri definitiv plăţile în cadrul programului operaţional 'Mediu' pentru Bulgaria, presuspendate în noiembrie anul trecut, scrie vineri cotidianul sofiot Dnevnik.

Executivul UE a trimis deja Sofiei o scrisoare de avertisment în această privinţă, a anunţat joi Shirin Wheeler, purtător de cuvânt al comisarului european pentru dezvoltare regională Johannes Hahn. ''Autorităţile bulgare recunosc existenţa unor probleme legate de controlul şi gestionarea fondurilor şi noi vedem în ei partener de încredere cu care putem colabora'', a declarat Wheeler. Ea a precizat că suma vizată este de 182 de milioane de euro.

Într-un comunicat de presă al Ministerului bulgar al Mediului se afirmă că în scrisoarea primită de către Comisia Europeană sunt menţionate problemele constatate încă din toamna anului trecut. CE solicită ca autorităţile bulgare să prezinte informaţii cu privire la măsurile întreprinse pentru remedierea problemelor. ''Ministerul Mediului bulgar a elaborat un plan cu măsuri menite să contribuie la reluarea plăţilor şi acest plan se aplică încă de anul trecut. După îndeplinirea acestor măsuri şi confirmarea acestui fapt de către serviciile Comisiei Europene, plăţile urmează să fie reluate'', afirmă ministerul citat.

În noiembrie 2013, Comisia Europeană a difuzat un comunicat de presă în care au fost evidenţiate standardele bune de aplicare şi de audit în Bulgaria în perioada de programare financiară multianuală 2007-2013, dar se afirmă că modul de gestionare a programului 'Mediu' necesită îmbunătăţiri. Bruxellesul recomandă reformarea sistemului de achiziţii publice, ameliorarea controlului şi corecţii financiare, ceea ce înseamnă reducerea fondurilor pentru proiectele de proastă calitate.

Din cauza unor nereguli în sistemul de achiziţii publice, Comisia Europeană a cerut deja corecţii la proiectele de reabilitare a sistemului de apă şi canalizare în oraşele Pernik (sud-vest), Hisar (centru) şi Beloslav (nord-est), care au fost contractate în anul 2008. Actuala decizie de presuspendare este urmarea unor nereguli depistate după auditul din 2010-2011. Autorităţile bulgare trebuie să dovedească că deficienţele identificate pot fi remediate şi că acestea nu vor afecta programul operaţional 'Mediu'.

Volumul fondurilor contractate în cadrul programului 'Mediu' pentru 2007-2013 se ridică la 5,4 miliarde de leva (circa 2,8 miliarde de euro), ceea ce depăşeşte bugetul programului pentru Bulgaria, de 3,5 miliarde de leva (1,8 miliarde de euro).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor