Ce riscuri aduc cu ele jucăriile "Made in China"

Magazin de jucării în Beijing
Magazin de jucării în Beijing (TEH ENG KOON / AFP / Getty Images)

Poliţiştii de frontieră şi vameşii din Portul Constanţa Sud-Agigea au confiscat săptămâna aceasta 60.000 de jucării contrafăcute, aflate în cinci containere sosite din China pe adresa unor societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti şi Ilfov, au anunţat reprezentanţii Gărzii de Coastă citaţi de Realitatea.

Cele 60.000 de jucării descoperite sunt susceptibile a fi contrafăcute şi se ridică la o valoare estimată la circa 1.969.200 lei dacă ar fi originale. Produsele, care poartă însemnele distinctive ale unor firme cunoscute, au fost ridicate de către lucrătorii vamali, iar poliţiştii de frontieră le-au întocmit dosare penale administratorilor societăţilor comerciale pe care îi acuză de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, aducând prejudicii astfel titularului mărcii înregistrate.

Amintim că la jumătatea lunii iunie, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a făcut verificări şi a constatat că multe din magazinele din România care vând jucării, comercializează păpuşi otrăvitoare, importate din China. În urma verificărilor s-a constatat că păpuşile importate din China conţin plumb şi alte metale grele, extrem de periculoase pentru sănătate. De asemenea, aceştia au depistat substanţe chimice extrem de periculoase în soluţiile pentru baloane de săpun.

"Ar trebui să fim mai atenţi când cumpărăm jucării, pentru că de obicei, le cumpărăm ca să facem o bucurie şi nu să se întâmple un necaz. Ar trebui să cumpărăm din magazine autorizate, să cerem bon fiscal, să ne uităm foarte atenţi la avertismente, şi nu în ultimul rând să nu îl dăm direct copilului. Să fim lângă el când îl desface, pentru că pot conţine aţe, sârme, care pun în pericol copilul", a declarat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (A.N.P.C.P.P.S.R).

O problemă pentru piaţa europeană

Numeroase produse care intră pe piaţa europeană, sunt fabricate în China. Deşi sunt mai ieftine, acestea au de cele mai multe ori o calitate îndoielnică, punând în pericol sănătatea consumatorilor. În luna decembrie a anului trecut, publicaţia Epoch Times a relatat despre un raport realizat de organizaţiile ecologice din şase ţări din Europa de Est şi Asia, incluzând Ucraina, Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan şi Kârgâzstan care indica faptul că 29% din jucăriile fabricate în China conţineau metale toxice.

Astfel, studiul a arătat că un total de 569 jucării au fost testate pentru a se verifica eventuale prezenţe de metale grele, cum ar fi antimoniu, mercur, arsenic, plumb, cadmiu şi crom. Cercetătorii au descoperit metale toxice în 164 jucării. Potrivit datelor raportului, plumbul era toxina cea mai frecventă, fiind descoperit în 18% din jucăriile testate. Circa 13% din jucării au fost testate şi găsite pozitiv pentru antimoniu, în timp ce 8% conţineau arsenic, iar 3% conţineau mercur.

Aproape 80% din jucăriile selectate proveneau din China. Celelalte 20 de procente de jucării care conţineau elemente toxice s-au dovedit a fi fabricate în Germania, Italia, Grecia şi Republica Cehă.

Produsele care provin din China au inscripţionată o siglă aproape identică cu cea a produselor din Europa

O altă problemă majoră este modul de etichetare a produselor fabricate în China. Reprezentanţii Centrului Internaţional de Certificare a Calităţii (Internaţional Center for Quality Certification – ICQC) atrag atenţia pe site-ul oficial asupra mărcii “CE”, care apare pe multe dintre produsele fabricate în China. Sigla, care este aproape identică cu cea a Uniunii Europene, înseamnă de fapt “China Export”, nu este un logo înregistrat şi nu corespunde unor standarde de calitate verificate, ea fiind aplicată de fabricanţii chinezi în mod arbitrar.

ICQC este un grup independent format din mai multe organisme avizate din şapte state membre ale UE - Austria, Bulgaria, Belgia, Marea Britanie, Latvia, România şi Franţa, care au dreptul să testeze produsele şi să elibereze certificate “CE”.

Marcajul “CE” înseamnă Conformitate Europeană şi este o declaraţie a producătorului că un produs este conform cu normele de siguranţă stabilite de Uniunea Europeană, norme comune tuturor statelor membre. Deşi este vorba de o indicaţie utilă, aceasta nu garantează sută la sută securitatea produselor puse pe piaţă. Acest marcaj trebuie să apară pe toate jucăriile şi produsele electrocasnice sau pe ambalajul lor.

Studiu de caz - Canada

Epoch Times a raportat în anul 2008 despre testele efectuate de ziarul Toronto Star din Canada care au arătat că mii de jucării fabricate în China conţin niveluri nepermise de plumb. Răspunsul Ministerului canadian al Sănătăţii la această anchetă a fost retragerea jucăriilor de pe rafturi.

Ziarul canadian a găsit plumb în 25% dintre jucăriile testate. Unul dintre produse era o suzetă numită "My Baby" care conţinea de 10 ori mai mult plumb decât nivelul admisibil. Alte produse găsite includeau un set de bijuterii care erau etichetate drept "fără plumb". Toronto Star a cumpărat setul şi a constatat că încuietoarea uneia dintre bijuterii conţinea de 150 de ori mai mult plumb decât limita admisibilă. Din 2004, în Canada au fost vândute aproximativ 6.000 de seturi. Printre produsele contaminate se numără şi crose de hockey a căror vopsea era plină de plumb, jucării de pluş, un soldat canadian - toate având un conţinut de plumb mult mai ridicat decât nivelul admisibil specificat de normele canadiene.

Copiii expuşi la contaminare cu plumb datorită jucăriilor pe care le muşcă sau le sug (ca în cazul suzetelor), pot fi iritabili şi pot deveni uşor retardaţi sau, dacă intoxicaţia este severă - chiar îşi pot pierde viaţa.