Pe rafturile magazinelor din România se găsesc jucării otrăvitoare importate din China

.
. (PATRICK KOVARIK / AFP / Getty Images)

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a făcut verificări şi a constatat că multe din magazinele din România care vând jucării comercializează păpuşi otrăvitoare, importate din China.

În urma verificărilor, reprezentanţii ANPC au observat că păpuşile importate din China conţin plumb şi alte metale grele, care sunt extrem de periculoase pentru sănătate. De asemenea, aceştia au depistat substanţe chimice extrem de periculoase în soluţiile pentru baloane de săpun.

"Ar trebui să fim mai atenţi când cumpărăm jucării, pentru că de obicei, le cumpărăm ca să facem o bucurie şi nu să se întâmple un necaz. Ar trebui să cumpărăm din magazine autorizate, să cerem bon fiscal, să ne uitam foarte atenţi la avertismente, şi nu în ultimul rând să nu îl dăm direct copilului. Să fim lângă el când îl desface, pentru că conţin aţe, sârme, care pot pune în pericol copilul", a declarat, pentru România TV, Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (A.N.P.C.P.P.S.R).

Jucăriile otrăvitoare fac înconjurul lumii

Există multe produse care intră pe piaţa europeană care sunt fabricate în China. Deşi sunt mai ieftine, acestea au de cele mai multe ori o calitate îndoielnică, punând în pericol sănătatea consumatorilor. În luna decembrie a anului trecut, publicaţia Epoch Times a relatat despre un raport realizat de organizaţiile ecologice din şase ţări din Europa de Est şi Asia, incluzând Ucraina, Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan şi Kârgâzstan care a indicat faptul că 29% din jucăriile fabricate în China conţineau metale toxice.

Astfel, studiul a arătat că un total de 569 de jucării au fost testate pentru şase metale grele, cum ar fi antimoniu, mercur, arsenic, plumb, cadmiu şi crom. Cercetătorii au descoperit metale toxice în 164 de jucării. Potrivit datelor raportului, plumbul era toxina cea mai frecventă, descoperit în 18% din jucăriile testate. Treisprezece la sută din jucării au fost testate pozitiv pentru antimoniu, în timp ce opt la sută conţineau arsenic şi trei la sută conţineau mercur.

Aproape 80% din jucăriile selectate proveneau din China. Celelalte 20 de procente de jucării care conţineau elemente toxice s-au dovedit a fi fabricate în Germania, Italia, Grecia şi Republica Cehă.

Produsele ce provin din China au pe ele o sigla aproape identică cu cea a produselor din Europa

În luna martie 2013 Epoch Times a discutat cu Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) atrâgând atenţia despre marcajul “CE” al produselor care provin din China şi care au o marcă, replicată aproape identic cu cea de "Conformitate Europeana" «CE», dar care înseamnă de fapt “China Export”, produse care a căror calitare este dubitabilă.

Problema legată de modul de etichetare a produselor fabricate în China, a fost semnalată de Centrul Internaţional de Certificare a Calităţii (Internaţional Center for Quality Certification – ICQC), un grup independent format din mai multe organisme avizate din şapte state membre ale UE - Austria, Bulgaria, Belgia, Marea Britanie, Latvia, România şi Franţa, care au dreptul să testeze produsele şi să elibereze certificate “CE”.

Marcajul «CE» înseamnă «Conformitate Europeană» şi este o declaraţie a producătorului că un produs este conform cu normele de siguranţă stabilite de Uniunea Europeană, norme comune tuturor statelor membre. Deşi este vorba de o indicaţie utilă, aceasta nu garantează sută la sută securitatea produselor puse pe piaţă. Acest marcaj trebuie să apară pe toate jucăriile şi produsele electrocasnice sau pe ambalajul lor".

Reprezentanţii ICQC atrag atenţia pe site-ul oficial asupra mărcii “CE”, care apare pe multe dintre produsele fabricate în China, care deşi este aproape identică cu cea a Uniunii Europene, înseamnă de fapt “China Export”, care nu este un logo înregistrat şi care nu corespunde unor standarde de calitate verificate, ea fiind aplicată de producătorii chinezi în mod arbritar.

Studiu de caz - Canada

Epoch Times a raportat în anul 2008 despre testele efectuate de ziarul Toronto Star din Canada care au arătat că mii de jucarii fabricate în China conţin niveluri nepermise de plumb. Răspunsul ministerului Sănătăţii canadian la această anchetă a fost retragerea jucăriilor de pe rafturi.

Ziarul canadian a găsit plumb in 25% dintre jucariile testate. Unul dintre produse era o suzetă numită "My Baby" care conţinea de 10 ori mai mult plumb decat nivelul admisibil. Alte produse găsite includeau un set de bijuterii care erau etichetate drept "fără plumb". Toronto Star a cumpărat setul şi a constatat că încuietoarea uneia dintre bijuterii conţinea de 150 de ori mai mult plumb decât limita admisibilă. Din 2004 în Canada au fost vândute aproximativ 6.000 de seturi. Printre produsele contaminate se numără şi crose de hockey a căror vopsea era plină de plumb, jucării de pluş, un soldat canadian - toate având un conţinut de plumb mult mai ridicat decât nivelul admisibil specificat de normele canadiene.

Copiii expuşi la contaminare cu plumb datorita jucăriilor pe care le muşcă sau le sug (ca în cazul suzetelor), pot fi iritabili si pot deveni uşor retardaţi sau, dacă intoxicaţia este severă - pot chiar muri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne