Ce sunt globurile luminoase din poze? Spirite? Praf?

O sferă pluteşte deasupra cornului stâng al acestui bou. Faptul neobişnuit este că sfera luminoasă pare să fie în faţa cornului, şi totuşi, se poate distinge existenţa unei umbre a cornului pe această structură luminoasă.
O sferă pluteşte deasupra cornului stâng al acestui bou. Faptul neobişnuit este că sfera luminoasă pare să fie în faţa cornului, şi totuşi, se poate distinge existenţa unei umbre a cornului pe această structură luminoasă. (Cindy Drukier/Epoch Times)

Mulţi oameni capturează pete luminoase circulare în fotografiile lor. Aceste puncte sunt adesea cunoscute sub numele de globuri luminoase. Unii explică cercurile ca fiind lumină reflectată de pe suprafeţe înconjurătoare sau de pe particule de praf, iar alţii le consideră a fi spirite sau alte entităţi care în mod normal sunt invizibile pentru ochiul uman.

Puţine studii au fost efectuate asupra acestui fenomen, însă, dr. Gary E. Schwartz şi profesorul Katherine Creath, cercetător-adjunct în Ştiinţe optice la Universitatea din Arizona, au publicat chiar un studiu despre sferele de lumină, în 2005.

Cercetătorii au afirmat că majoritatea globurilor luminoase pot fi explicate prin reflexia razelor de la blitzul aparatului foto asupra obiectelor prezente în scena fotografiată, sau asupra prafului. Cu toate acestea, Schwartz şi Creath au recunoscut faptul că unele dintre aceste sfere de lumină par să sfideze explicaţiile optice convenţionale.

Un glob luminos capturat într-un documentar BBC, spre exemplu, înainte de a dispărea s-a deplasat în mod lent. Schwartz şi Creath au scris: „Nu este posibil să explici existenţa unor obiecte circulare ca acestea, care urmează trasee dinamice şi impredictibile în mişcare, ca fiind cauzate de reflexii prin difuzie. De asemenea, este inexplicabil cum multe dintre ele apar din cauza particulelor de praf prezente în aer”.

Glob luminos

O sferă luminoasă a fost prinsă într-un documentar BBC, iar ea nu a fost creată de raze de lumină reflectată, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Arizona. Aceşti savanţi nu au putut oferi o explicaţie ştiinţifică asupra sferei de lumină. (Screenshot/u.arizona.edu)

Acest film documentar a fost realizat folosind o cameră sofisticată cu raze infraroşii montată pe un trepied. Acest echipament a eliminat unii dintre factorii care, afirmă cercetătorii, provoacă apariţia sferelor luminoase în fotografiile realizate cu aparate foto ieftine.

Schwartz şi Creath au continuat: „Actul de a conchide în acest punct că fiecare (sferă luminoasă)... observată pe întregul glob se poate explica printr-un mecanism optic din ştiinţa convenţională, cum ar fi reflexia difuză, nu este nici logic şi nici responsabil”.

Totuşi, în opinia savanţilor, majoritatea globurilor de lumină pot fi explicate prin intermediul ştiinţei optice convenţionale, iar explicaţii noi pentru petele circulare de lumină pot apărea ulterior.

Vă invităm să priviţi pozele din slide-ul acestui articol:

Discuri de lumină (poza a doua)

Aceste globuri au fost observate în Teatrul Regent din Melbourne, în Australia, pe 14 aprilie 2012, în urma unui spectacol susţinut de Shen Yun Performing Arts. Shen Yun readuce la viaţă 5 milenii de cultură chineză prin intermediul unor dansuri bazate pe legende şi povestiri. Această cultură are o puternică legătură cu spiritualitatea şi este considerată a fi de inspiraţie divină, conform paginii web a acestei companii de arte scenice, al cărui sediu se află la New York (Epoch Times).

Sferă luminoasă (prima poză)

O sferă pluteşte deasupra cornului stâng al acestui bou. Faptul neobişnuit este că sfera luminoasă pare să fie în faţa cornului, şi totuşi, se poate distinge existenţa unei umbre a cornului pe această structură luminoasă. (Cindy Drukier/ Epoch Times)

Sfere luminoase care se pot vedea în Noua Zeelandă lângă aşezământul tribului Ngati Mamoe, un trib care nu mai există în prezent. (Wikimedia Commons) (poza a şasea)

Cercuri luminoase care, potrivit fotografului, au apărut din cauza ploii. (Wikimedia Commons) (poza a şaptea)

Cercuri care, afirmă fotograful, au fost cauzate de praful aruncat în mod intenţionat în sus. (Wikimedia Commons) (poza a treia)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură