"Efectul transilvanian" - în vizorul doctorilor cardiologi

Chirurgii americani de la Spitalul ”Rhode Island” sunt  convinşi de faptul că ciclul lunar are anumite efecte asupra numărului  de zile de spitalizare şi accelerarea reabilitării pacienţilor.
Chirurgii americani de la Spitalul ”Rhode Island” sunt convinşi de faptul că ciclul lunar are anumite efecte asupra numărului de zile de spitalizare şi accelerarea reabilitării pacienţilor. (Clive Mason / Getty Images)

Pentru majoritatea oamenilor demult nu mai este un secret faptul că corpurile cereşti ne influenţează în anumite moduri starea de sănătate. Recent, chirurgii americani din spitalul "Rhode Island" s-au convins de faptul că ciclul lunar implică un impact semnificativ asupra numărului de zile de spitalizare şi accelerarea reabilitării pacienţilor. Oamenii de ştiinţă au numit un astfel de fenomen - "efect transilvanian".

Potrivit unui raport al revistei ”Interactive Cardiovascular and Thoracic Surgery”, studiul a cuprins 210 de pacienţi, care au suferit intervenţii chirurgicale la nivelul aortei în perioada 1996-2011. S-a constatat că şansele de deces a pacienţilor în perioada postoperatorie s-a redus considerabil pe parcursul fazei Lunii în descreştere, iar perioada de spitalizare s-a micşorat respectiv de la 14 la 10 zile.

Potrivit conceptelor medicinei tradiţionale, ezoterice sau medicinei tradiţionale chineze, corpurile cereşti luminoase acţionează direct asupra naturii şi omului - în calitate de parte componentă a acesteia. Diferite culturi şi naţiuni au cunoscut o asemenea legitate timp de milenii. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au căutat să coreleze lucrurile ş fenomene terestre cu cursul mişcării corpurilor cereşti.

În prezent, unii experţi consideră că o astfel de interdependenţă se datorează efectului gravitaţional al Lunii, care afectează funcţia cardiacă şi circulaţia sângelui prin vase. În timpul Lunii pline şi în special în timpul Lunii noi, Soarele şi Luna sunt pe aceeaşi axă, ceea ce creşte impactul gravitaţional asupra corpului nostru. Efectul cel mai benefic al obiectelor cosmice asupra stării organismului uman se instalează în perioada de după Lună plină.

Corelaţii similare au fost observate de cercetători şi anterior, ceea ce a dus la apariţia termenului de "efect transilvanian". Unii medici sunt de părere că forţa gravitaţională a Lunii influenţează şi asupra altor sisteme ale organismului uman, cum ar fi tractul urinar. În plus, ciclul lunar acţionează asupra persoanelor ce suferă de boli mentale şi epilepsie, precum şi afectează circulaţia lichidului cefalorahidian în creier.

Potrivit conceptelor medicinei tradiţionale, ezoterice sau medicinei tradiţionale chineze, corpurile cereşti luminoase acţionează direct asupra naturii şi omului - în calitate de parte componentă a acesteia.

Pe lângă gravitaţie, unele dintre efectele stabilite de savanţi pot fi condiţionate şi de distorsionarea câmpului magnetic al Pământului. Însă nu toţi experţii sunt de acord cu o asemenea ipoteză. Şi asta pentru că în lumea contemporană suntem înconjuraţi de tot felul de frecvenţe electromagnetice.

Este clar că Luna ne oferă mai multe întrebări decât răspunsuri. Poate că Luna ne influenţează organismul prin alte tipuri de emisii, necunoscute deocamdată de ştiinţa modernă. Dar oricare ar fi explicaţia, reieşind din constatările recente, cardiologii ar trebui să consulte mai des calendarul lunar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură