Maşina trimisă de Elon Musk în spaţiu se întoarce deja spre Pământ

Tesla roşie decapotabilă va trece în apropierea planetei noastre în luna martie 2021
Tesla Roadster
Tesla Roadster (SpaceX)

Maşina roşie Tesla Roadster a lui Elon Musk, cu păpuşa Starman la volan, se întoarce spre Pământ. Tesla, lansată în luna februarie în spaţiu la bordul unei rachete gigante Falcon de la compania SpaceX, în orbita sa în jurul Sistemului Solar se deplasează în acest moment spre planeta noastră, potrivit site-ului whereisroadster.com. Se preconizează că aceasta va trece aproape de Pământ, la doar 0,275 unităţi astronomice, pe 30 martie 2021.

În acest moment călătoreşte cu o viteză de 14,08 km/s şi a parcurs deja o distanţă echivalentă cu toate drumurile din lume parcurse de 17,1 ori. Din momentul în care a ajuns în spaţiu, păpuşa Starman, situată pe scaunul conducătorului auto şi numită astfel în onoarea lui David Bowie, a ascultat deja Space Oddity de aproximativ 77.587 de ori într-o „ureche” şi Is there Life on Mars? de 104.545 ori în cealaltă. Maşina va rătăci prin Sistemul Solar mii de ani sau până când radiaţia solară o va dezintegra complet.

A face predicţii corecte despre localizarea unui obiect în Sistemul Solar este foarte dificil. Deci, nu este uşor de prezis unde va ajunge un obiect cum ar fi Tesla, deoarece orbita sa o aduce în mod regulat mai aproape de Pământ, Marte şi Venus. Şi, de fiecare dată când trece „aproape“ de aceste planete, forţele gravitaţionale ale planetelor îi pot modifica traiectoria. Cine ştie unde va ajunge Starman peste un milion de ani?