Ce "vrăji" a făcut conducerea TVR cu subvenţii de 400.000.000 de lei

Doina Gradea (TVR)
Doina Gradea (TVR) (Starea Presei)

Deputatul USR Iulian Bulai a atras atenţia, luni, că televiziunea publică a folosit o subvenţie de 400 de milioane de lei în alt scop decât cel declarat iniţial, şi anume, a achiziţionat echipamente “refurbished” în loc de echipamente noi, aşa cum se garanta în contractul semnat cu furnizorul.

“Ce vrăji a mai făcut TVR, iar Curtea de Conturi le-a scos la lumină. Cum e să primeşti 400 de milioane de lei subvenţie, să faci licitaţie că vrei să cumperi echipamente noi „pentru preluarea de către România a preşedinţiei Uniunii Europene“ (da, chiar aşa scrie, ce mi-e Consiliul UE, ce mi-e UE însăşi), nişte firme cinstite să facă oferte pentru echipamente noi şi pe urmă tu să cumperi, în fix aceeaşi licitaţie, echipamente second-hand*, de la o mică firmă din Aleşd, că-s mai ieftine? Ei bine, asta a făcut TVR în 2018, şi-a cumpărat staţii grafice etc., de peste jumătate de milion de lei, la mâna a doua, furnizorul a semnat un contract în care garanta că echipamentele sunt ‘noi, neutilizate’, Consiliului de Administraţie i s-a zis oral, în trecere, că-s ‘refurbished’, iar Televiziunea a plătit 15.000 lei amenda dată de Curtea de Conturi pentru această întreprindere”, a precizat deputatul pe pagina sa de Facebook.

Iulian Bulai a criticat motivele invocate de şefa TVR Doina Gradea şi alţi directori ai instituţiei pentru decizia lor de a cumpăra echipamente second-hand, adăugând că, pe site-ul televiziunii, diferenţa dintre refurbished şi second-hand e dată drept una strict “estetică”.

“Cu ce justificări au venit oamenii din TVR? ‘E o eroare materială’, i-a zis dna Gradea Curţii de Conturi. Second-hand-urile sunt ‘un efort al politicilor europene de reducere a amprentei de carbon şi a stopării irosirii resurselor reutilizabile’, a zis un alt şef din instituţie. Exact din grijă pentru mediu a cumpărat TVR echipamente refurbished la preţuri pe care tot TVR l-a stabilit pentru echipamente noi. Preţuri stabilite după piaţa americană, aflată la 7.000 km depărtare, că ‘noi ştim că firmele româneşti umflă preţurile cu 40%’. Să-ţi consideri furnizorii potenţiali hoţi e o mare strategie instituţională”, a afirmat Iulian Bulai.

Nu în ultimul rând, deputatul USR a reproşat conducerii TVR că alocă sume mult prea mici de bani pentru emisiunile de muzică, arte şi cultură, subliniind că unele televiziuni comerciale “bagă mai mulţi bani în programe culturale în 3 luni decât televiziunea publică a dnei Gradea într-un an”.

“PS: Ştiţi unde mai face economie Televiziunea publică, din 75 de milioane de lei cât a dat pe realizarea de programe anul trecut? La producţia de emisiuni de muzică, arte şi cultură – ce transmite pe TVR3 –, pe care s-au cheltuit în tot anul 2018... 108.880 lei. Emisiunile pentru minorităţi stau ‘mai bine’: 113.354 lei. Pot să jur că unele televiziuni comerciale bagă mai mulţi bani în programe culturale în 3 luni decât televiziunea publică a dnei Gradea într-un an”, a conchis Bulai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne