Cea mai în vârstă femeie din lume: «Nicio zi fericită în 129 de ani»

Koku Istambulova trăieşte în Cecenia şi, potrivit documentelor, s-a născut la 1 iunie 1889: „Nu am făcut nimic pentru a trăi atât de mult, este doar o pedeapsă divină“.
Koku Istambulova
Koku Istambulova (East2West News)

Koku Istambulova locuieşte în Cecenia şi va împlini 129 ani pe data de 1 iunie. Ea mărturiseşte că ar fi dorit să moară de când era tânără, deoarece în viaţa ei nu a avut "nici măcar o zi fericită". Vârsta femeii - considerată cea mai în vârstă din lume - este certificată de paşaportul emis de guvernul rus în urmă cu câţiva ani: data naşterii este 1 iunie 1889. Dar, de fapt, femeia a pierdut toate documentele în al doilea război din Cecenia, în perioada 1999 - 2009.

(East2West News)

O pedeapsă divină

În 129 de ani de viaţă, Koku Istambulova a supravieţuit războiului civil rus, celui de-al Doilea Război Mondial şi deportării cecene din 1944. Avea 27 ani când Revoluţia Rusă l-a răsturnat pe ţarul Nicolae al II-lea, 55 de ani atunci când al doilea Război Mondial s-a încheiat şi 102 ani când s-a prăbuşit Uniunea Sovietică.

O viaţă, spune ea, "dificilă", care a fost marcată de drame. Cum ar fi moartea unui copil la vârsta de doar 5 ani sau moartea ultimei fiice, Tamara, acum şase ani. „Nu am ales eu să trăiesc atât de mult timp. A ales Dumnezeu. Există oameni care fac tot posibilul să rămână în formă şi să trăiască bine. Eu nu am făcut nimic în special: am mănâncat puţin ce nu-mi place - carne, şi am consumat mult ce îmi place - lapte bătut". "Dar - a conchis ea - nu am avut o zi de fericire, viaţa pentru mine este o pedeapsă divină".

Koku Istambulova
Koku Istambulova (East2West News)

Femeia cea mai în vârstă

Fondul rus de pensii susţine că în ţară există 37 de persoane de peste 110 ani. Dar aceste date, inclusiv longevitatea lui Koku, sunt imposibil de verificat din cauza lipsei documentelor fiabile privind naşterea sau copilăria acesteia.

Surse: New York Post: World’s ‘oldest ever human’ says she’s never felt happy

The Sun: LIFE OF MISERY World’s ‘oldest EVER human’ who claims she is turning 129 says she’s not had a single happy day in her life