Cea mai puternică bombă nucleară detonată în istorie, în expoziţie la Moscova [video]

(/ AFP / Getty Images)

Rusia intenţionează să expună, la Moscova, o replică a Bombei Ţarului, cea mai mare bombă nucleară detonată în istorie, informează presstv.ir.

Copia fidelă a vestitei bombe atomice va fi prezentată în timpul unei expoziţii programate să se desfăşoare în intervalul 1 - 29 septembrie la Sala de Expoziţii "Manej" din capitala Rusiei, cu ocazia aniversării a 70 de ani de dezvoltare a sectorului atomic rusesc. Evenimentul va fi organizat de către Rosatom, compania de energie nucleară deţinută de statul rus.

"Atracţia principală a expoziţiei va fi legendara bombă termonucleară AN602, sau "Kuz'kina Mat", care este, desigur, Bomba Ţarului", a transmis Rosatom.

Pe 30 octombrie 1961, masiva bombă a fost detonată într-un poligon de testare din arhipelagul Novaia Zemlia, în Oceanul Arctic, şi puterea sa de explozie a fost estimată la 57-58,6 megatone. Mingea de foc produsă de explozie a fost vizibilă de la o distanţă de 1.000 de kilometri, iar norul ciupercă s-a ridicat 67 de km în aer.

"Afară, era o mare de lumină, un ocean de lumină care a izbucnit dintr-o dată... Imediat ce avionul nostru a ieşit dintre nori, între ei, un balon imens de culoare portocaliu deschis a apărut! Era ca Jupiter - puternic, semeţ şi încrezător, se înălţa încet şi în tăcere", a rememorat momentul exploziei fără precedent echipajul de filmare de la bordul unui avion de transport, care se ocupa cu un documentar despre eveniment.

Explozia a spart, de asemenea, ferestrele clădirilor aflate şi la 800 de kilometri distanţă şi a provocat distorsiuni ale semnalului radio pentru aproximativ 40 de minute.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe