Cea mai veche dovadă despre calendarul Maya descoperită în Guatemala, folosit cu 2.300 de ani în urmă

Cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin au descoperit în San Bartolo (Guatemala) dovezi ale celui mai vechi calendar Maya cunoscut până în prezent.
Complexul arhitectural reconstituit San Bartolo
Complexul arhitectural reconstituit San Bartolo (Photograph by Karl Taube, courtesy of the Proyecto Regional Arqueológico San Bartolo-Xultun)
Mioara Stoica
10.01.2023

În timpul săpăturilor murale dintr-un sit arheologic, au fost găsite două fragmente de piatră care, asamblate, au format notaţia "7 cerbi", şi care datează de peste 2.000 de ani, din anul 300 î.Hr, cu câteva secole mai vechi decât dovezile cunoscute anterior.

Fragmentele fac parte din calendarul divinatoriu Maya, calendar folosit şi de alte culturi mesoamericane, inclusiv de azteci, chiar şi în zilele noastre. Calendarul a supravieţuit sutelor de ani de cuceriri şi celor aproape 40 de ani de război civil din Guatemala şi este o mărturie a istoriei îndelungate a intelectualismului mayaş.

"Calendarul Maya este una dintre cele mai distincte şi mai cunoscute caracteristici ale culturii şi popoarelor tradiţionale mesoamericane. A fost utilizat timp de secole înainte de sosirea europenilor, iar o parte din el este încă folosit de comunităţile indigene mayaşe din Guatemala", explică într-un comunicat David Stuart, profesor de istoria artei care a descoperit fragmentele. “Dar originile sale au fost mult timp neclare. Descoperirea fragmentului pictat de la San Bartolo ne permite să stabilim o dată, 300 î.Hr., care este mult mai timpurie decât oricare dată pe care am cunoscut-o până acum”.

Potrivit studiului, publicat în revista Science Advances, înregistrarea celor “7 zile ale cerbului” este importantă pentru înţelegerea dezvoltării calendarului divinatoriu de 260 de zile. Calendarul reprezintă un aspect important al identităţii indigene mayaşe în multe comunităţi contemporane, iar această descoperire pune o bază solidă pentru înţelegerea originilor scrierii, ştiinţei şi religiei mesoamericane.

Două fragmente de piatră care, asamblate, au format notaţia  "7 cerbi" (Scans by Heather Hurst and illustration by David Stuart)
Două fragmente de piatră care, asamblate, au format notaţia "7 cerbi" (Scans by Heather Hurst and illustration by David Stuart)

Pe lângă descoperirea calendarului, cercetătorii au găsit şi alte 10 fragmente de text care dezvăluie o tradiţie de scriere stabilită, mai multe forme de scriere şi picturi murale care combină textul cu imagini ale unor ritualuri timpurii complexe. Stuart a făcut parte, de asemenea, din echipa care a descoperit situl San Bartolo în 2001.

"Înainte de a face această descoperire, mulţi au presupus că Maya a împrumutat pur şi simplu un sistem mai vechi de la alte culturi din apropiere. Acum ştim că l-au avut tot atât de devreme ca alţii, dacă nu chiar mai devreme", a afirmat Stuart. "Maya a fost un actor cheie în dezvoltarea întregii Mesoamerica".

Articol ştiinţific de referinţă: An early Maya calendar record from San Bartolo, Guatemala

Science Advances,13 Apr 2022, Vol 8, Issue 15, DOI: 10.1126/sciadv.abl9290

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor