Ceasul biologic se defectează odată cu înaintarea în vârstă

La vârsta de 45 de ani, ochiul uman absoarbe doar 50% din spectrul albastru de lumină necesar pentru ritmul circadian.
La vârsta de 45 de ani, ochiul uman absoarbe doar 50% din spectrul albastru de lumină necesar pentru ritmul circadian. (photos.com)

Corpul nostru este parte a universului.Prin urmare, este firesc că organismul uman urmează alternarea anotimpurilor, a zilei şi nopţii. Pentru a putea respecta acest ritm corpul uman dispune de un ceas biologic.În mod ideal, funcţionarea tuturor sistemelor şi organelor interne ar trebui să respecte cu exactitate acest ritm.

Simţim o creştere bruscă a activităţii dimineaţa, iar seara indicatorii de performanţă ai activităţii mentale şi fizice încep să scadă. Conform conceptelor moderne, ciclurile diurne ale celulei reprezintă un sistem foarte bine reglat care este gestionat de numeroase reacţii hormonale şi biochimice.

Una dintre componentele cheie ale acestei feerii cotidiene este melatonina (hormonul somnului). În cazul în care ceasurile noastre biologice funcţionează normal, nivelul melatoninei creşte pe timp de noapte, ceea ce contribuie la un somn sănătos. Ziua, producerea melatoninei este suprimată şi suntem plini de forţă şi pregătiţi pentru multe activităţi. Perturbarea ritmului producerii de către organism a melatoninei afectează multe procese din corpul uman, inclusiv ciclul „somn-a sta treaz”.

Creşterea şi reducerea indicatorilor melatoninei sunt reglaţi de cantitatea de lumină pe care ochii noştri o captează şi o transmit glandei pineale (epifiza). În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au descoperit un grup de celule de la nivelul retinei ochiului, care este activat de lumină şi transmite impulsuri spre hipotalamus, care este responsabil pentru monitorizarea ritmurilor circadiene ale corpului. Cu alte cuvinte, cantitatea de lumină ce ajunge la retină ne setează ceasul biologic.

New York Times descrie un studiu care a descoperit că schimbările de la nivelul retinei ochiului, ce se produc odată cu înaintarea în vârsta, pot perturba ritmul circadian al organismului. Prin urmare, problemele legate de vedere la persoanele în etate pot duce la dezvoltarea multor boli cronice şi apariţia unor condiţii asociate cu îmbătrânirea.

Odată cu îmbătrânirea, lentila ochiului ia o nuanţă galbenă şi transmite mai puţină lumină. Ochii noştri captează tot mai puţină lumină, în special a părţii albastre a spectrului. Ochii unui copil de 10 ani poate absorbi de 10 de ori mai multă lumină albastră decât ochii unui bătrân de 95 de ani. La vârstă de 45 de ani, ochii umani absorb doar 50% din spectrul albastru de lumină, necesar pentru ritmul circadian.

Prin urmare, starea ochilor noştri influenţează modul de funcţionare a ceasului nostru biologic. Desigur, procesul de îmbătrânire este inevitabil, dar putem influenţa alţi factori, care ar permite ritmului circadian al organismului să nu se abată de la ceasul solar.

Spre exemplu, se recomandă reducerea la minimum a expunerii la lumină pe timp de noapte. Mergeţi la timp la culcare, oprind televizorul, notebook-ul sau telefonul mobil. Lumina emisă de aceste dispozitive ne pot dezechilibra ceasurile biologice şi respectiv perturba somnul.

Riscul perturbării ritmurilor circadiene este mai mare în cazul medicilor, poliţiştilor, piloţilor sau persoanelor angajate în alte munci de noapte. Prin urmare, se recomandă evitarea, pe cât este posibil, a muncii pe timp de noapte. Zborurile către alte fusuri orare pot, de asemenea, condiţiona apariţia insomniei şi altor probleme de sănătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură