CEDO condamnă Rusia, în cazul şcolilor cu predare în limba română din Transnistria

Epoch Times România
19.10.2012

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat, vineri, Rusia, pentru încălcarea dreptului la educaţie, în dosarul şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, şi a obligat-o să achite peste un milion de dolari drept despăgubiri morale şi materiale.

Dosarele au fost depuse la CEDO în 2004 de un grup de 170 de părinţi, elevi şi profesori care locuiesc în regiunea transnistreană. Ei au denunţat presiunile la care au fost supuşi din partea regimului din stânga Nistrului pentru a renunţa la utilizarea alfabetului latin, relatează Publika.md.

În vara anului 2004, Sovietul Suprem de la Tiraspol a decis să închidă cele opt şcoli cu predare în limba română din teritoriu şi să le treacă în subordinea autorităţilor transnistrene. Atunci, forţele de ordine ale regimului din stânga Nistrului au deconectat instituţiile de învăţământ de la electricitate, apă şi alte servicii. Situaţia a fost mult mai gravă la Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol, unde miliţienii au spart uşile şi geamurile, au confiscat mobila, materialele didactice şi arhiva şcolii.

Mai mult, părinţii au fost ameninţaţi că ar putea rămâne fără locuri de muncă dacă nu-şi trimit copiii la şcoli cu predare în limba rusă. La începutul anului şcolar 2004-2005, copiilor şi profesorilor le-a fost interzis accesul în instituţiile de învăţământ. Copiii orfani de la Şcoala-internat din Tighina au spart sigiliile şi au intrat cu forţa în clădirea instituţiei. După câteva luni de negocieri, administraţia de la Tiraspol a cedat sub presiunea organizaţiilor internaţionale, precum OSCE şi Consiliul Europei, iar şcolile au fost redeschise.

CEDO a recunoscut violarea dreptului la educaţie în raport cu Federaţia Rusă. În acelaşi timp, înalta instanţă a stabilit că Republica Moldova nu se face vinovată de această încălcare.

Viceministrul justiţiei, Vladimir Grosu, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că Rusia se obligă să achite în termen de cel mult trei luni prejudicii a câte 6.000 de euro tuturor celor 170 de reclamanţi şi 50.000 de euro cheltuieli de judecată. Oficialul consideră că această hotărâre va servi drept precedent în alte cazuri de reclamare a încălcării drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului.

În replică, Ministerul de Externe de la Moscova se arată nedumerit de decizia CEDO. Potrivit Publika.md, oficialii ruşi spun că hotărârea instanţei europene în cazul şcolilor din stânga Nistrului este tendenţioasă.

În comunicatul MAE de la Moscova se arată că CEDO nu ar fi luat în calcul argumentele Moscovei. Potrivit MAE al Federaţiei Ruse, decizia CEDO afectează procesul de negocieri în vederea soluţionării conflictului transnistrean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor