CEDO decide în favoarea manifestanţilor anti-Kremlin

Un ofiţer de poliţie arestează o manifestantă în timpul protestului de opoziţie din Piaţa Bolotnaia din Moscova, 6 mai 2012.
Un ofiţer de poliţie arestează o manifestantă în timpul protestului de opoziţie din Piaţa Bolotnaia din Moscova, 6 mai 2012. (Captură Foto)

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a decis joi că statul rus a încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce îi priveşte pe manifestanţii care au fost arestaţi şi condamnaţi după un marş anti-Kremlin desfăşurat în 2012 la Moscova, care s-a sfârşit cu încăierări în masă cu poliţia.

Cei trei reclamanţi – Leonid Koviazin, Artiom Saviolov şi Ilia Gushchin – au fost privaţi de dreptul la un proces corect şi prin urmare au fost nevoiţi să petreacă în mod ilegal o perioadă de timp în arest preventiv, a decis CEDO. Saviolov a fost de asemenea privat de dreptul de a face apel imediat după ce a fost închis, a decis curtea europeană, conform Moscow Times.

Rusia va trebui să plătească drept compensaţie suma de 3.000 de euro lui Saviolov şi câte 2.000 de euro lui Koviazin şi Gushchin, a mai decis CEDO.

Avocatul reclamanţilor, Dmitri Agranovski, a declarat anterior că apărarea a cerut curţii să forţeze Rusia să plătească 100.000 de euro drept compensaţie, a raportat website-ul de ştiri RBC.

Koviazin a fost arestat în septembrie 2012 şi a petrecut aproape 18 luni în detenţie înainte să fie amnistiat. Saviolov şi Gushchin au fost condamnaţi la 2 ani şi jumătate de închisoare în februarie 2014 şi respectiv în august 2014.

Toţi trei au fost acuzaţi de participarea la activităţi în masă pentru tulburarea ordinii publice. Saviolov şi Gushchin au fost de asemenea acuzaţi de folosirea violenţei împotriva ofiţerilor de poliţie.

Cel puţin 30 de oameni au fost arestaţi după ce un miting masiv anti-Kremlin – desfăşurat în Piaţa Bolotnaia din Moscova în 6 mai 2012, în ajunul depunerii jurământului preşedintelui Vladimir Putin – a dus la ciocniri violente cu poliţia rusă.

Manifestanţii susţin că mitingul lor a fost paşnic până când poliţia i-a provocat în mod deliberat pe unii dintre protestatari, blocându-le trecerea. În acelaşi timp, guvernul rus susţine că manifestanţii au plănuit de la bun început să incite la violenţă.

Cel puţin 10 persoane au fost condamnate la închisoare, a raportat RBC. Mulţi manifestanţi, inclusiv liderii de opoziţie Serghei Udalţov şi Leonid Razvozzhaiev, au înaintat plângeri la CEDO, acestea fiind încă în curs de soluţionare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe