Cel mai vechi dinozaur, descoperit în Africa?

Imagine artistică ce înfăţişează un Nyasasaurus.
Imagine artistică ce înfăţişează un Nyasasaurus. (©Natural History Museum, London / Mark Witton)

O reptilă de mărimea unui Labrador Retriever ar putea fi cel mai vechi dinozaur cunoscut, datând cu 10-15 milioane de ani înaintea majorităţii dinozaurilor care vieţuiau în perioada Triasicului Târziu.

Numită Nyasasaurus parringtoni, creatura stătea probabil în picioare, având o lungime între 2 şi 3 metri, cu o coadă de 1,5 metri.

"Timp de 150 de ani, oamenii au tot presupus existenţa dinozaurilor în Triasicul Mediu, însă toate dovezile erau îndoielnice", a afirmat Sterling Nesbitt, autorul care a condus studiul, într-un comunicat de presă oferit la Universitatea din Washington.

"Unii savanţi au folosit amprente fosilizate, însă noi ştim acum faptul că şi alte animale din aceeaşi perioadă aveau labe foarte asemănătoare."

Oasele fosilizate au fost descoperite în Tanzania anilor 1930, având nişte caracteristici interesante, precum ţesut dezorganizat la nivelul humerusului (echivalent cu osul braţului la om).

"Din ţesuturile osoase ne putem da seama de faptul că Nyasasaurus avea o mulţime de celule osoase şi vase sanguine", a declarat coautoarea Sarah Werning într-un comunicat de presă, la Universitatea California-Berkeley.

"În privinţa animalelor vii, noi putem vedea numeroase celule osoase şi vase de sânge la cele care cresc rapid, de exemplu la unele mamifere sau păsări."

Humerusul are şi o caracteristică specifică oaselor mari, denumită creastă deltopectorală alungită, o excrescenţă de care se ataşează muşchii braţului.

"Ceea ce este realmente surprinzător la acest specimen, este că are o poveste lungă", a spus Nesbitt. "A fost găsit în anii 1930, descris pentru prima oară în anii 1950, dar niciodată în mod public, iar apoi, când numele reapare pe neaşteptate, nu este niciodată recunoscut."

"Acum, după 80 de ani, noi punem totul cap la cap."

Descoperirile au fost publicate online în Biology Letters.