Cele mai bune proiecte de eficienţă energetică din Moldova au fost premiate de BERD

Tatiana Chiriac
16.02.2012

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a desemnat şapte companii moldoveneşti câştigătoare ale premierului „ UE-BERD Sustainable Energy Excellence 2012 Award”, în cadrul MoSEFF (Proiectul Linia de Finanţare pentru Eficienţă Energetică în Moldova).

După cum relatează Infotag, premiul pentru eficienţă energetică în industrie a fost înmânat companiei „Macon”.

Compania, specializată în producerea cărămizii, a folosit un credit în valoare de 48 mii euro obţinut de la „Moldova-Agroindbank” (MAIB) în cadrul programului MoSEFF pentru instalarea regulatoarelor de frecvenţă pentru motoarele ventilatoarelor şi pentru compensarea puterii reactive. Investiţiile au permis companiei să economisească 26% din energia consumată şi să reducă emisiile de CO2 cu 208 tone anual.

Premiul pentru eficienţă energetică în sectorul alimentar l-a obţinut compania „Orhei-Viţ”. Graţie noilor cazane de abur, compania va economisi anual 24% din energie. MAIB a oferit companiei o finanţare în sumă de 520 mii euro.

Premiul pentru eficienţă energetică în agricultură l-a obţinut compania „Magt Vest” (Donduşeni), care a utilizat un credit în valoare de 2,3 milioane euro din partea BCR Chişinău.

Firma „Coloteia” a obţinut premiul pentru eficienţă energetică în întreprinderile mici, graţie împrumutului în valoare de 135 mii euro de la „Moldindconbank”.

Restaurantul „Butoiaş” din Chişinău a fost premiat pentru cel mai bun proiect de reabilitare a clădirii, hotelul „Vila Verde” din Ungheni a fost premiat pentru cel mai bun proiect de valorificare a energiei solare, iar premiul pentru cel mai bun proiect de utilizare a biomasei l-a obţinut compania „Agromaxer” din Străşeni, care are în gestiune sere.

Reprezentanta BERD în Moldova, Julia Otto, a spus la ceremonia de premiere că până în prezent în cadrul MoSEFF au fost finanţate 37 proiecte în valoare de 9,26 milioane euro, iar alte 25 de proiecte sunt pe cale de a fi finanţate.

Ea a menţionat că programul MoSEFF a fost lansat în februarie 2010 şi este o linie specială de credit a BERD în valoare de 20 mil. euro.

„Ne vom aduce şi în continuare contribuţia în eforturile comune ale Guvernului R.Moldova şi ale donatorilor referitor la reducerea consumului de energie. Vom continua să oferim susţinere financiară”, a spus Julia Otto, precizând că printre partenerii bancari se numără „Moldova-Agroindbank”, „Moldindconbank” şi BCR Chişinău.

Potrivit viceministrului Economiei, Ilarion Popa, în 2012 se preconizează să fie creat un fond special pentru eficienţă energetică.

„În prezent se elaborează un regulament special. Va fi propusă o gamă variată de servicii, în primul rând, câteva produse financiare. Doritorii vor putea folosi credite bancare, precum şi să ia echipamente în leasing”, a spus el, amintind că „în 2011 din bugetul de stat au fost alocaţi 25 milioane lei pentru sporirea eficienţei energetice”.

Reprezentantul delegaţiei Comisiei Europene în Moldova, Wolfgang Behrendt, a spus că „în 2012 CE va oferi 42 milioane euro în calitate de asistenţă tehnică pentru proiecte în domeniul eficienţei energetice”.

Precizăm că Programul MoSEFF a fost lansat în 2010 cu scopul de a susţine investiţiile în economisirea energiei în cadrul întreprinderilor moldoveneşti. Companiile care aplică pentru un credit MoSEFF primesc asistenţă tehnică gratis. Companiile pot fi eligibile pentru un grant de până la 20% din valoarea creditului, după implementarea cu succes a proiectului, în funcţie de economisirea energiei şi reducerea emisiilor de CO2.

MoSEFF reproduce un model BERD bine stabilit, care există deja în 15 ţări: Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă, Georgia, România, Bulgaria, Armenia, Balcanii de Vest, Asia Centrală, Caucaz şi Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor