Cercetător în inginerie medicală: Cei de la Babeş au păcălit-o pe Firea. Şi uite aşa se duc milioanele

Gabriela Firea
Gabriela Firea (Florin Chirila/Epoch Times)

Augustin Ofiţeru, Senior Researcher la Facultatea de Inginerie Medicală din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, a avut o reacţie dură după ce primarul Capitalei, Gabriela Firea, anunţase pe Facebook inaugurarea unui computer tomograf care, potrivit edilului, ar efectua teste pentru Covid-19 „în câteva minute, fără iradiere şi fără durere”.

„Firea, chiar la ea pe pagină: 'Test Covid în câteva minute! Fără iradiere! Fără durere. Pe loc. Am inaugurat astăzi, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş, un computer tomograf de ultima generaţie, dotat cu modul de inteligenţă artificială, capabil să depisteze cazurile de infectare cu noul coronavirus în doar câteva minute'.

S-o anunţe cineva (...) că ăia de la Babeş au păcălit-o, CT este o metodă de (foarte) slabă specificitate pentru detecţia Covid, poate ultima alegere dintre toate, din multiple motive pe care nu le voi enunţa aci, că-s plicticoase. Pe de altă parte, de ce nu ar fi păcălit-o (...)? Şi uite aşa se duc milioanele pe investiţii strategice în sănătate, să nu mai plângă toată ziua reziştii că n-au spitale…

Cam pe asta s-a bazat şi 'reacţia' României la epidemie, nişte 'experţi' au zis ceva şi degringolada politică s-a executat, 'ca să fie bine, să nu fie rău'…

PS Eu zic să vă pregătiţi de deranj, de asemenea, că a descoperit Firea singularitatea!”, a scris într-o notă vădit ironică Augustin Ofiţeru.

Ce postase Firea pe platforma de socializare:

Test Covid în câteva minute! Fără iradiere! Fără durere. Pe loc. Am inaugurat astăzi, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, un computer tomograf de ultima generaţie, dotat cu modul de inteligenţă artificială, capabil să depisteze cazurile de infectare cu noul coronavirus în doar câteva minute.

La nivel mondial, pentru detectarea infecţiei cu virusul SARS-cov-2, metodei de testare tip RT-PCR i-a fost adăugată şi metoda utilizării Computerului Tomograf.

De aceea am decis să achiziţionăm pentru spitalul dr. Victor Babeş acest aparat de ultima generaţie, valoarea investiţiei Primăriei Capitalei, prin ASSMB, fiind de 1 milion de euro.

Directorul Medical al ASSMB, Türkeş Ablachim, a explicat că, dacă unui medic radiolog îi trebuie mai mult de 15 minute pentru a realiza o tomografie computerizată la plămâni, Ansamblul Mobil CT o face în 30 de secunde, ceea ce înseamnă că aparatul este astfel capabil să realizeze câteva sute de teste pe zi.

Directorul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, dr. Emilian Imbri: ‘Acest aparat reprezintă pentru noi un triaj, el fiind amplasat în curtea spitalului, într-un container special. Astfel, bolnavul nu mai ajunge în Camera de gardă şi este diagnosticat încă de la intrare. Referitor la cei trataţi în această unitate medicală, până în prezent, la Spitalul Victor Babeş au fost vindecaţi de infecţia cu noul coronavirus 980 de pacienţi!

Dr. Simin Florescu, director medical al Spitalului ‘dr. Victor Babeş’: “Ansamblul Mobil Computer Tomograf (CT) detectează existenţa unor leziuni pulmonare specifice COVID-19, evaluează riscul de predicţie a pneumoniei şi măsoară leziunile. Este important de menţionat că după fiecare pacient scanat, aparatul realizează o dezinfecţie, utilizând lămpi ultraviolete”.

· Scanner-ul Ansamblului Mobil Computer Tomograf este astfel proiectat încât nu numai că operaţiunea durează, în total, circa un minut, dar şi cantitatea de radiaţie la care este expus pacientul este redusă cu aproximativ 70%;

· Acest computer tomograf de ultimă generaţie poate fi utilizat şi pentru alte tipuri de examinări CT, diferite de cele pulmonare;

· În mod normal, instalarea şi punerea în funcţiune a unui aparat CT, într-un spital, poate dura circa un an, în timp ce acest Ansamblu Mobil CT, se instalează în numai 10 zile.

Referitor la programul derulat de Primăria Capitalei, “Testăm pentru Bucureşti!” - de depistare a infecţiei cu noul coronavirus, Directorul General al ASSMB, Vasile Apostol, a declarat că mai sunt 900 de locuri libere. Până acum s-au înscris 10.100 de persoane. Totodată, numărul clinicilor şi laboratoarelor afiliate la program crescut, în prezent fiind 12 unităţi medicale de stat şi private cu 39 de puncte de recoltare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne