Cercetătorii americani şi chinezi îşi propuseseră să creeze viruşi asemănători cu SARS-CoV-2 înainte de pandemia COVID

Coronavirus
Coronavirus (Pixabay.com)

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite şi-au propus să colaboreze cu controversatul Wuhan Institute of Virology (WIV) pentru a crea noi coronavirusuri similare cu virusul COVID-19 în 2018, potrivit unor documente publicate recent.

Joi, U.S. Right to Know, un grup non-profit de cercetare în domeniul sănătăţii publice, a publicat documente legate de o propunere de grant de cercetare SUA-China numită DEFUSE. În cadrul programului de cercetare, "oamenii de ştiinţă americani planificaseră să colaboreze cu Institutul de Virusologie din Wuhan pentru a crea noi coronavirusuri cu caracteristicile SARS-CoV-2 cu un an înainte ca virusul să apară în acel oraş", a declarat organizaţia nonprofit într-o postare de joi, 18 ianuarie.

Citiți și Oamenii de ştiinţă chinezi, sfidători după haosul generat de Covid. Fac experimente cu un virus 100% letal pentru şoareci

Mai multe agenţii americane susţin că virusul COVID-19 s-a scurs de la WIV. Biroul Directorului Serviciului Naţional de Informaţii a publicat un raport în iunie anul trecut, acreditând această teorie.

"Genomul SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, se potriveşte cu virusurile descrise în propunerea de cercetare". De exemplu, virusul COVID-19 are un sit de clivaj furin poziţionat în proteina sa spike la joncţiunea S1/S2.

Proteinele Spike se găsesc pe suprafaţa virusului COVID-19 şi facilitează intrarea microbului în celulele sănătoase. Această proteină spike este scindată sau divizată în două părţi - subunităţile S1 şi S2.

Citiți și "Nu-mi amintesc" - Pe Fauci l-a lăsat memoria de peste 100 de ori în timpul unui interogatoriu legat de pandemie

Situl de clivaj Furin se referă la o secvenţă de 12 nucleotide din virusul COVID-19 străină clasei coronavirusurilor din care face parte SARS-CoV-2. Niciunul dintre celelalte câteva virusuri din această clasă nu are această secvenţă. Locul de clivaj al furinei atrage proteina furină, ceea ce face ca virusul să fie mai infecţios.

Prezenţa acestui sit străin de clivaj al furinei este controversată, deoarece ar putea însemna că virusul a fost creat într-un laborator în care această secvenţă a fost inserată în virusul COVID-19. Acest lucru infirmă în esenţă teoria pieţei umede propagată de Partidul Comunist Chinez şi reluată de autorităţi.

"Situl de clivaj furin a superpotenţat virusul, făcându-l cel mai grav agent patogen pandemic din ultimul secol. Virusologii nu au identificat încă unul la niciun alt coronavirus înrudit."

Citiți și Şeful Serviciului de sănătate publică din Florida avertizează: Vaccinurile pe bază de ARNm împotriva COVID-19 nu sunt adecvate pentru om

U.S. Right to Know subliniază că oamenii de ştiinţă care au participat la propunerea DEFUSE au propus, de asemenea, să introducă situri de clivaj furin la joncţiunea S1/S2 a proteinei spike a coronavirusurilor, "exact acolo unde se găseşte situl de clivaj furin din SARS-CoV-2".

Pe lângă aceasta, mai există încă trei puncte comune între modificările virale propuse în DEFUSE şi virusul COVID-19:

- Propunerea intenţiona să asambleze virusurile în şase segmente. Virusul COVID-19 poate fi, de asemenea, împărţit în "şase bucăţi genomice contigue", a precizat organizaţia nonprofit.

- DEFUSE urmărea să identifice coronavirusuri cu o diferenţă de până la 25 la sută faţă de boala SARS. SARS-CoV-2 se află în intervalul de variaţie genetică de 25 la sută faţă de SARS.

- Atunci când a apărut pentru prima dată, virusul COVID-19 s-a prezentat ca fiind foarte infecţios, chiar dacă nu evoluase prea mult la om. Domeniul de legare a receptorului virusului părea să fie "fin reglat" pentru receptorii ACE2 umani, dar nu a prezentat prea multe variaţii genetice, ceea ce a făcut dificilă dovedirea faptului că era de origine naturală. Receptorul ACE2 este prezent în mai multe tipuri de celule şi ţesuturi din corpul uman şi acţionează ca o poartă celulară pentru ca virusul COVID-19 să infecteze oamenii.

Citiți și Oamenii de ştiinţă detectează proteina Spike de la vaccinarea anti-COVID la pacienţii cu COVID de lungă durată

"Documentele confirmă faptul că oamenii de ştiinţă care lucrează cu laboratorul Wuhan au căutat să selecteze domeniile de legare a receptorului care se leagă bine de ACE2 uman în cercetările lor", a declarat organizaţia non-profit.

Noi proteine Spike

Propunerea de grant DEFUSE a fost condusă de Peter Daszak, preşedintele organizaţiei non-profit ecohealth Alliance din New York, şi a fost înaintată Agenţiei americane pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA), care a sfârşit prin a respinge proiectul.

Documentele au dezvăluit, de asemenea, că un virusolog american care a lucrat cu WIV intenţiona să creeze noi proteine spike.

"Limbajul din propunere indică faptul că această muncă ar fi putut implica viruşi nepublicaţi, generând proteine spike dezvoltate dar nepublicate", a declarat U.S. Right to Know.

"Acest virusolog american, profesorul Ralph Baric de la Universitatea din Carolina de Nord, trebuia să creeze douăzeci sau mai multe proteine virale 'himerice' de tip 'spike' legate de SARS pentru fiecare an al propunerii şi două până la cinci virusuri de tip "full-length' [lungime totală] legate de SARS, create complet prin inginerie".

Citiți și O anchetă duce la detalii suplimentare cu privire la creierul din spatele biolaboratorului secret chinezesc din California

Documente anterioare obţinute de organizaţia nonprofit au dezvăluit că unele dintre aceste experimente urmau să fie efectuate în secret la WIV, la un nivel de biosecuritate mai scăzut decât cel menţionat în granturi, pentru a economisi costuri.

Potrivit câtorva virusologi şi Institute Naţionale de Sănătate ale SUA (NIH), colaborarea DEFUSE a planificat doar ingineria unor viruşi care sunt deja acoperiţi de literatura de specialitate existentă.

Cu toate acestea, documentele "dezvăluie că oamenii de ştiinţă intenţionau să folosească noi sisteme de genetică inversă şi să testeze virusurile in vivo - cu alte cuvinte, să creeze noi virusuri vii".

Citiți și EcoHealth, organizaţia care a finanţat cercetările la Institutul Wuhan, lucra pentru CIA [raport]

Unele dintre documente descriu, de asemenea, virusurile care urmau să fie studiate în cadrul programului ca prezentând "un pericol clar şi prezent al unei noi pandemii de tip SARS".

Deşi documentele nu oferă informaţii detaliate despre modul în care SARS-CoV-2 ar fi putut fi generat într-un laborator, ele detaliază "interesul oamenilor de ştiinţă de a lucra cu viruşi exact ca SARS-CoV-2".

Nu se ştie dacă DEFUSE a fost finanţat prin alte mijloace după ce DARPA l-a respins. U.S. Right to Know susţine că Ralph Baric crease deja proteine spike atunci când propunerea a fost înaintată agenţiei.

Una dintre notele obţinute de grup spunea - "RB [Ralph Baric] a generat deja himere de tip SARS cu RBD [domeniul de legare al receptorilor] din grupul de virusuri de liliac numit 293 (pentru S1), care diferă cu 20% faţă de tulpinile epidemice, şi regiunea S2 din HK3, care diferă cu 20%".

Citiți și Un medic semnalase problemele de siguranţă de la laboratorul de virusologie din Wuhan încă din 2017

Organizaţia nonprofit a sugerat că unele dintre datele relevante pentru a descoperi detalii despre pandemia COVID-19 ar putea fi găsite nu numai în China, ci şi în Statele Unite.

Colaboratorii din SUA

Comentând documentele publicate de U.S. Right to Know, Alina Chan, consilier ştiinţific la Broad Institute of MIT & Harvard, a declarat că expunerea ne spune "că trebuie să obţinem toate schimburile dintre Institutul de Virusologie din Wuhan şi colaboratorii săi din SUA în 2018 şi mai ales în 2019 - anul pandemiei".

"De ce nu au fost emise citaţii? Ceea ce trebuie să aflăm este dacă WIV a împărtăşit descoperirea viruşilor asemănători SARS2 cu EcoHealth/Baric şi cum a influenţat acest lucru modul în care au gândit experimentele propuse în dezamorsare. Au găsit ei precursorul şi au decis că era optim pentru testarea siturilor de clivaj ale furinei?", a întrebat ea într-o postare pe X din 19 ianuarie.

Datorită implicării sale cu WIV, EcoHealth a fost anterior legată de pandemia COVID-19. Între 2014 şi 2019, EcoHealth a primit peste 3 milioane de dolari de la NIH pentru cercetări privind "Înţelegerea riscului de apariţie a coronavirusului liliacului".

Citiți și Armata chineză ar fi putut deţine virusul COVID-19 încă din septembrie 2019

Cercetarea a implicat efectuarea de "studii de teren în China pentru a obţine probe de înaltă calitate de la lilieci şi pentru a identifica, caracteriza şi izola coronavirusuri cunoscute şi noi", potrivit propunerii de grant.

"Vom analiza modelele de transmitere a coronavirusului în rândul liliecilor şi al altor animale sălbatice şi riscul de răspândire la oameni".

O parte din granturi au fost acordate către WIV.

Potrivit datelor Worldometers, la 19 ianuarie, au existat peste 702 milioane de cazuri de COVID-19 în întreaga lume şi 6,97 milioane de decese.

Cifrele din Statele Unite s-au ridicat la peste 110 milioane de infecţii şi peste 1,19 milioane de decese. Aproximativ un miliard de vaccinuri au fost distribuite în această ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură