Cercetătorii români par să fi descoperit maşina viitorului

Cu catelul in excursie.
Cu catelul in excursie. (TORU SANOGAWA / Getty Images)

Cercetătorii români au realizat un prototip auto care merge cu hidrogen, se încarcă la priză şi produce apă în loc de dioxid de carbon, relatează tvrinfo.ro, citat de rtv.net.

Ceea ce aduce nou prototipul creat de cercetătorii români de la Centrul Naţional de Hidrogen şi Pile de Combustie din Râmnicu Vâlcea este hibridul hidrogen-electric, cu o autonomie de două ori mai mare decât automobilele care circulă exclusiv cu hidrogen sau cele care se încarcă la priză. Motorul unei astfel de maşini poate să ajungă la 60 kw, iar vârful de sarcină atinge 90 de kw. În plus, invenţia cercetătorilor români are două moduri de a conduce: unul drive şi un mod economic.

Dacă la maşinile electrice de pe piaţă, acumulatorul trebuie reîncărcat după aproximativ 100 de kilometric, cercetătorii români au încercat să mărească această autonomie, astfel că la noua maşină hidrogenul încarcă bateriile pe măsură ce maşina merge.

În plus, autonomia ajunge la 200 km, însă cercetătorii români vor să ajungă la 250-300 km. De asemenea, emisiile maşinii sunt zero. Singurele emisii sunt câţiva litri de apă la câteva ore.

Deocamdată, automobilul cu hidrogen creat de cercetătorii vâlceni are două locuri. Acesta este construit pe platforma unui autoturism produs de o firmă din Germania, iar rezervorul de hidrogen şi instalaţia electrică ocupă mare parte din interiorul maşinii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură