Cereală modificată genetic produce ulei de peşte

O cereală modificată genetic ale cărei seminţe conţin ulei de peşte a fost cultivată cu succes pentru prima oară în Marea Britanie, au anunţat specialiştii.
Camelina sativa
Camelina sativa (Wikipedia)

Până la 15% din cantitatea de ulei produs de seminţele cerealei modificate genetic după un an de cultură s-a dovedit a fi ulei de peşte omega-3, al cărui consum este asociat în general cu o alimentaţie sănătoasă şi cu protecţia împotriva bolilor de inimă, susţin cercetătorii.

Experimentul a fost finanţat de guvern iar cereala a fost plantată la staţia de cercetare Rothamsted, în Hertfordshire, unde, luna trecută, o altă cultură experimentală de grâu rezistent la dăunători nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor.

Cereala care produce ulei de peşte a fost modificată genetic adăugându-i-se şapte gene responsabile de producţia de ulei omega-3. Genele proveneau de la alge marine consumate în cantităţi mari de peştii oceanici. De fapt, "ulei de peste" este o denumire improprie căci peştii nu pot produce ulei omega-3 iar peştii de crescătorie trebuie să fie hrăniţi cu peşti mai mici, crescuţi în libertate, pentru a avea o alimentaţie corespunzătoare, susţin specialiştii.

Oamenii de ştiinţă încearcă să găsească modalităţi alternative de a produce ulei de peşte pentru alimentaţia peştilor de crescătorie căci în prezent, hrănirea somonilor şi a păstrăvilor de crescătorie este bazată pe pescuitul, greu sustenabil, de peşti mici ca anchoa sau ţipari de nisip.

Testele au demonstrat că uleiul de peşte produs de cereala modificată genetic Camelina sativa, sau "pseudo-inul", cum i se mai spune, crescut în câmp a fost la fel de concentrat ca cel produs de OMG-urile cultivate în laborator, fără nicio pierdere în materie de productivitate a culturilor, a declarat profesorul Johnathan Napier, cel care a condus cercetările la Rothmasted.

"Încercările au fost încununate de succes şi foarte promiţătoare, căci arată că OMG-ul este stabil în cultură deschisă, randamentul plantei nefiind afectat.", a adăugat profesorul Napier.

Scopul primar al experimentului a fost de a se vedea dacă se poate produce ulei vegetal îmbogăţit cu ulei omega 3 care să fie apoi folosit la hrănirea peştilor de crescătorie, care, în prezent, sunt hrăniţi cu peşti mici pentru a creşte, a adăugat profesorul. Uleiul vegetal costă cam o treime din preţul uleiului de peşte.

"Noul ulei omega-3 pe care l-am dezvoltat este, probabil, cel mai complex exemplu de plantă modificată genetic testată în cultură deschisă. Este, probabil, o realizare importantă şi un moment de referinţă în direcţia producerii unor surse sustenabile de hrană pentru crescătoriile de peşte.", a mai declarat profesorul Napier.

Specialiştii din Rothamsted au 'grefat' cerealei Camelina cele şapte copii sintetice ale genelor de alge, testele efectuate pe peşti hrăniţi cu planta crescută în laborator arătând că aceasta are potenţialul de a deveni o sursă fezabilă de ulei omega-3 pentru piscicultură, o sursă de trei ori mai ieftină decât uleiul de peste, a mai precizat profesorul.

Deşi Camelina modificată genetic ar putea, la o adică, să fie cultivată ca sursă de omega-3 şi pentru hrană umană, principalul scop al proiectului este identificarea unei surse de hrană pentru peştii de crescătorie, a mai explicat specialistul.

Studiul pe această temă a fost publicat în Metabolic Engineering Communications. Experimentele cu aceste culturi vor continua, urmând a fi testate alte condiţii de cultivare.