“CETA este mort”, susţine preşedintele Comitetului Comercial Internaţional al Parlamentului European

Summitul din Bruxelles pentru semnarea acordului comercial între UE şi Canada probabil că nu va avea loc după ce o regiune belgiană a refuzat să îşi ofere suportul. Preşedintele Parlamentului European susţine că semnarea va fi aproape în mod sigur amânată.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. (Captură Foto)

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat marţi unui post radio german că nu se aşteaptă ca Acordul Cuprinzător Economic şi Comercial (CETA) să fie semnat în această săptămână.

“Nu cred că vom obţine o soluţie în această săptămână”, a declarat Schulz postului de radio Deutschlandfunk. “Acest lucru mi se pare foarte dificil”.

Schimbarea atitudinii lui Schulz, comparativ cu optimismul său anterior, are loc după ce premierul belgian Charles Michel a recunoscut că guvernul său nu poate susţine CETA pentru că nu a reuşit să atragă sprijinul liderilor regiunii Wallonia şi a altor regiuni vorbitoare de limbă franceză care sunt sceptice în ceea ce priveşte acordul CETA.

“Nu ne aflăm în poziţia de a semna CETA”, a declarat Michel.

Ratificarea acordului cere ca toate cele 28 de state membre UE, inclusiv Belgia, să îşi ofere suportul. Acordul ar lega piaţa unică a UE – alcătuită din 500 milioane de persoane şi care este cea mai mare piaţă din lume – cu cea de-a 10-a economie globală, Canada.

Liderul regiunii Wallonia, Paul Magnette, a declarat după discuţiile de luni că nu poate susţine acordul din cauza a ceea ce el numeşte a fi presiunea unui ultimatum. “Este evident faptul că, în aceste circumstanţe, nu putem să oferim astăzi un DA”, a declarat el luni seară.

Regiunea francofonă cu 3,5 milioane de locuitori are suport atât din Europa cât şi din partea Greenpeace, care susţine că acordul va recompensa “lăcomia corporatistă” în detrimentul standardelor cu greu obţinute de UE în sănătate şi mediu. Într-adevăr, opozanţii au criticat termenii acordului, susţinând că acesta plasează interesele investitorilor internaţionali înaintea populaţiilor naţionale, în condiţiile în care corporaţiile ar putea face apel la un tribunal comercial special pentru a schimba legislaţii naţionale în cazul în care consideră că acestea le-ar afecta afacerile. Acel lucru ar include legi pentru protejarea muncii şi mediului înconjurător, precum şi sănătate şi securitate.

Ministrul canadian al Comerţului, Chrystia Freeland, a declarat că are încă speranţe. “CETA nu este mort”, a declarat ea. “Canada este pregătită să semneze CETA, dar mingea este în terenul Europei şi este timpul ca Europa să îşi facă treaba”.

Freeland a mai anunţat că la summitul UE-Canada de joi va participa şi premierul canadian Justin Trudeau.

CETA este de fapt mort

Bernd Lange, preşedintele Comitetului Comercial Internaţional din cadrul Parlamentului European şi susţinător al CETA, a declarat că are îndoieli că acordul va fi ratificat în viitorul apropiat.

“CETA este de fapt mort. Este posibil să aibă loc o nouă tentativă pentru a-l semna în câteva săptămâni, dar nu sunt convins că acea mişcare va fi una reuşită”, a precizat el.

Eşecul privind semnarea acordului CETA reflectă o situaţie similară cu Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii ce se doreşte a fi semnat între UE şi Statele Unite, precum şi în cazul unui alt acord între SUA şi ţările din Cercul de Foc al Pacificului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe