Cherecheş a cărat 1.500.000 euro într-un seif din Germania. În tranşe de sub 10.000

Cătălin Cherecheş (Facebook)
Ana Ion
09.11.2023

Primarul oraşului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, le-a spus anchetatorilor că a luat un împrumut de 1,5 milioane Euro de la mama sa pe care l-a dus în tranşe mai mici de 10.000 Euro peste graniţă în Germania într-un safe al unei mătuşi, relatează Newsweek. Pentru că nu are încredere în sistemul bancar.

Sursa primară a veniturilor uriaşe ale primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, este mama sa. Actualmente deputat PSD, ca şi în cazul lui Marian Oprişan, baronul din Vrancea, acesta are toate bunurile trecute pe numele mamei sale.

Justiţia decisese, în urmă cu trei ani, să-i confişte lui Cherecheş 2,6 milioane lei (circa 500.000 Euro) pentru că acesta nu a reuşit să-i justifice în nici un fel.

Newsweek România a prezentat documente din instanţa de judecată, din care reiese modul total stângaci şi ridicol în care primarul municipiului Baia Mare a încercat să justifice un împrumut de 1,5 milioane Euro luat de la mama sa pe care l-a cărat cu sacoşa, personal în tranşe de sub 10.000 Euro într-un seif al mătuşii din Germania.

Conform declaraţiilor făcute de Cherecheş, în 2019, în faţa Comisiei de Cercetare a Averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj Napoca, sursa primară a averii sale o reprezintă un împrumut pe care i l-a dat mama sa, Viorica Cherecheş.

Mama i-a dat fiului un împrumut în două tranşe de 700.000, respectiv 800.000 Euro, în total 1,5 milioane Euro, pe care primarul de Baia Mare le-a plimbat prin toate declaraţiile sale de avere pentru a-şi justifica nivelul de trai.

“Sunt unicul fiu al mamei mele. Nu aveam în România nici un fel de rudă, tatăl meu a decedat când aveam 20 de ani şi, fiind într-o activitate de ordin civic, implicat de ordin civic dar şi în activităţi economice şi având dorinţa de a activa ulterior şi în mediul politic, la momentul 20.12.2007, respectiv acelaşi moment în care mama mea şi societatea vindeau terenul şi încasau sumele de bani (n.r. 3,8 milioane Euro) am procedat împreună cu mama mea la întocmirea unui contract de împrumut, prin care mama mea mi-a oferit o sumă de cca. 800.000 Euro din banii dânsei încasaţi din această tranzacţie imobiliară.

Vă daţi seama că un contract de împrumut dintre mamă şi fiu este doar o formalitate. Aceasta este doar pentru a justifica de ce acei bani au ieşit din contul mamei şi au intrat în contul meu, prin transferuri din cont în cont, din contul mamei în contul meu sau din contul meu în contul societăţii ca şi aport al meu personal. Au fost retrageri în numerar, succesive, în sume care nu au depăşit 20-30.000 Euro, din motive de siguranţă. Retragerile se făceau de către mine sau mama, având împuternicire pe contul dânsei. Au existat mai multe conturi şi depozite.”

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor