Chile: Peste o sută de mii de persoane participă la o simulare de cutremur

Mii de oameni se îndreaptă spre zone mai înalte în timpul unei simulări de cutremur urmat de un tsunami, în Chile.
Mii de oameni se îndreaptă spre zone mai înalte în timpul unei simulări de cutremur urmat de un tsunami, în Chile. (FRANCESCO DEGASPERI / AFP / Getty Images)

Peste 100 000 de persoane au participat marţi la o simulare de cutremur urmat de un tsunami în regiunile din sudul Republicii Chile, Bío Bío - una din cele mai afectate de seismul din 27 februarie 2010 - şi Aysén, într-un exerciţiu care a fost supravegheat de Biroul naţional pentru situaţii de urgenţă (ONEMI), informează miercuri agenţia EFE.

Simularea, care a avut în vedere un seism cu magnitudinea de 9,2 grade pe scara Richter, s-a desfăşurat la miezul zilei şi a implicat toate comitetele pentru situaţii de urgenţă la nivel regional şi comunal. Potrivit Onemi, în regiunea Bío Bío Bío au fost mobilizate circa 68 000 de persoane, în Araucanía peste 10.000, în Rios 5.000, în Lagos 25.000, iar în insula Melinka (Aysén) peste 800 de persoane.

Activitatea a fost urmărită de la Centrul Naţional de Operaţiuni pentru stări de Urgenţă, de directorul Onemi, Ricardo Toro, alături de reprezentanţii diferitelor organisme ale Sistemului de Protecţie din această ţară care numără 17 milioane de locuitori. Ricardo Toro a explicat ziariştilor că exerciţiul a avut în vedere două puncte: transferarea cât mai rapidă şi mai ordonată a persoanelor de pe coastă în zonele sigure şi punerea în acţiune a comitetelor de operaţiune pentru situaţiile de urgenţă şi verificarea gradului de pregătire a acestora.

'Aceste simulări sunt o şansă unică pentru a lucra pentru siguranţa populaţiei noastre şi a evita astfel pierderile de vieţi omeneşti în faţa eventualelor dezastre', a declarat directorul Onemi. Cutremurul din 27 februarie 2010, de 8,8 grade pe scara Richter şi tsunamiul de după s-a soldat cu 526 de morţi, peste 800 000 de sinistraţi şi pagube de 30 de miliarde de dolari. Modul de acţiune a Onemi a fost atunci aspru criticat pentru că nu a luat măsurile necesare în faţa tsunami-ului care a lovit regiunile de coastă şi din sudul ţării, precum şi arhipelagul Juan Fernández, din Pacífic.

În 2011, procuroarea Solange Huerta care a investigat greşelile comise de autorităţi la cutremur şi a inculpat 8 funcţionari publici pentru că nu au alertat populaţia de pericolul unui tsunami. Nu a scăpat de criticile privind gestionarea cutremurului nici fosta preşedintă a ţării Michelle Bachelet (2006-2010), care a fost chemată să dea declaraţii şi care în final a fost absolvită de orice vină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe