Chile: Un protest studenţesc pentru educaţie gratuită devine violent

Studenţii şi profesorii protestează în Santiago, Chile, cerând reforme educaţionale şi învăţământ gratuit, 10 iunie 2015.
Studenţii şi profesorii protestează în Santiago, Chile, cerând reforme educaţionale şi învăţământ gratuit, 10 iunie 2015. (Captură Foto)

O amplă manifestaţie studenţească în capitala chiliana Santiago a devenit violentă după ce poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii.

Protestul de miercuri, organizat în ajunul demarării campionatului de fotbal sud-american Copa America, este cel mai recent dintr-o serie de demonstraţii studenţeşti care cer nvăţământ gratuit.

Conform rapoartelor, la miting au participat aproximativ 200.000 de manifestanţi, purtând cu ei bannere, pancarte dar şi un imens trofeu auriu pe care era inscripţionat mesajul “Cupa educaţiei gratuite”. Manifestanţii au inundat principala stradă din capitala chiliană pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de reformele guvernamentale educaţionale necorespunzătoare.

Deşi la început protestul a fost paşnic, ulterior s-au iscat încăierări între manifestanţi, printre care s-a infiltrat un grup de persoane mascate şi violente, şi un contingent puternic al forţelor de ordine. Conform rapoartelor, există răniţi în ambele tabere.

Studenţii au acuzat poliţia că a folosit forţă excesivă pentru a întrerupe demonstraţiile lor recente.

În plus, studenţii au încercat să folosească atenţia acordată de mass media pentru Copa America, care va demara joi în capitala chiliană, pentru a fi susţinuţi în doleanţele lor.

Timp de mulţi ani, studenţii au cerut o participare mai mare în sistemul educaţional în mare parte privatizat şi foarte disproporţionat, care a fost creat în timpul fostului regim al lui Augusto Pinochet în 1973-1990.

Totuşi, începând cu 2011, manifestanţii au început să organizeze demonstraţii în masă, cerând preşedintelui chilian Michelle Bachelet să implementeze reforme educaţionale, să crească salariile profesorilor şi să introducă treptat învăţământ universitar gratuit.

Bachelet s-a aflat permanent sub presiune după realegerea ei în 2013, când a promis că va aplica unele reforme, incluzând educaţie universitară gratuită pentru clasa săracă a ţării. În Chile, universităţile publice costă mii de dolari pe an, iar pentru majoritatea oamenilor educaţia superioară este foarte dificilă sau chiar imposibilă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe