China, agresorul Asiei de Sud-Est, participă în premieră la exerciţiile navale RIMPAC ale SUA

Portavion american.
Portavion american. (youtube)

Forţele Navale ale Statelor Unite au început joi cele mai ample exerciţii navale internaţionale în Pacific, permiţând forţelor navale ale Chinei să participe, în pofida constrângerilor impuse de Beijing asupra naţiunilor aliate ale SUA din Asia de sud-est, conform Free Beacon.

La exerciţiile ”Rim of the Pacific” vor participa 49 de nave (printre care 21 de nave de război), şase submarine, peste 200 de aparate de zbor, şi 25.000 de soldaţi. Manevrele au loc odată la doi ani şi vor dura până pe 1 august.

China va trimite patru nave de război şi o navă-spital – cel mai mare contingent după cel al Statelor Unite.

Totuşi, rolul Marinei din cadrul Armatei de Eliberare Populară (PLAN) în RIMPAC a ridicat o serie de temeri printre unii oficiali şi experţi. Aceştia s-au arătat îngrijoraţi că principalul oponent al Statelor Unite din Asia, va obţine informaţii importante în timpul manevrelor de război. Din cauza rolului jucat de China împotriva aliaţilor din Asia de sud-est ai Statelor Unite, inclusiv Filipine şi Japonia, oficialii americani s-au opus vehement participării Chinei.

”Exerciţiile militare comune ar trebui să fie rezervate pentru aliaţi, parteneri, şi alte ţări care demonstrează un interes în aducerea unei contribuţii pozitive la securitatea regională”, a declarat Randy Forbes, şeful subcomitetului pentru putere marină şi proiecţia forţei.

”Din cauza comportamentului beligerant al Beijingului manifestat în ultimele luni faţă de vecinii săi din Asia-Pacific, mă blochez când mă gândesc că au fost răsplătiţi cu oportunitatea de a participa la un exerciţiu atât de prestigios”, a adăugat acesta.

De asemenea, la manevrele navale vor mai lua parte şi forţele navale japoneze şi filipineze.

Dana Rohrabacher, şeful subcomitetului pentru Afaceri Externe al Congresului american a declarat că participarea Chinei la RIMPAC subminează securitatea Statelor Unite.

”Trimiţând nave de război chineze în aceleaşi ape cu navele din naţiunile democratice este ca şi cum ai pune gheţari în Atlanticul de Nord – gheţarii se vor topi numai când se face cald”, a declarat Rohrabacher.

”De ce am vrea un potenţial adversar să ne catalogheze slăbiciunile?”, a adăugat aceasta.

China a încălcat libertatea drepturilor de navigaţie în Asia şi legea internaţională, provocând tensiuni sporite în regiune, a precizat Forbes.

”Beijing a manifestat ostilitate faţă de vecinii săi şi faţă de interesele SUA. China ar trebui să aibă parte de consecinţe reale”, a adăugat oficialul american.

China a provocat tensiuni în Asia preluând controlul mai multor zone din apele internaţionale, inclusiv din Marea Chinei de Sud şi de Est, a provocat o dispută cu Vietnamul începând operaţiuni de extragere în apele exclusiv vietnameze, iar avioanele de vânătoare chineze au zburat periculos de aproape de avioanele japoneze în spaţiul aerian internaţional din Marea de Chinei de Est.

Mai mult decât atât, cu câteva luni în urmă, o navă chineză aproape că a forţat o coliziune cu un crucişător dotat cu rachete ghidate al Statelor Unite în apele din Marea Chinei de Sud.

Numeroase state asiatice sunt îngrijorate de puterea militară în creştere a Chinei şi de agresiunile maritime întreprinse de Beijing, fiind totodată neliniştite de slăbiciunile dovedite de Statele Unite în regiune. Invitarea Chinei la exerciţii navale întăreşte acele temeri, spun analiştii.

Rick Fisher, expert în armata Chinei, spune că participarea forţelor navale chineze la aceste exerciţii va facilita influenţa operaţiunilor chineze împotriva Statelor Unite prin întărirea elementelor pro-China de la Washington. Un fapt şi mai important este că exerciţiile vor oferi Chinei ”o comoară de informaţii secrete”, a adăugat acesta.

Armata Chinei ”va putea să urmărească cum interacţionează Marina Statelor Unite cu aliaţii săi, informaţii ce i-ar putea fi foarte folositoare în cazul unui incident sau conflict militar actual”, a adăugat un analist al Centrului Internaţional de Evaluare şi Strategie.

John Tkacik, un fost oficial din serviciul de informaţii al Departamentului de Stat SUA, a pus la îndoială motivele ce i-au permis Chinei să participe la RIMPAC.

”Sunt sigur că există motive pentru participarea armatei Chinei în RIMPAC, cum ar fi sporirea încrederii”, spune Tkacik. ”Însă, pentru mine, totul arată că o tentativă de a câştiga încrederea unei vulpi, invitând-o la un seminar despre protecţia puilor de găină”.

Pentru RIMPAC, China a mobilizat unele dintre cele mai noi nave de război, inclusiv Tipul 054A, prima fregată care evită radarul armatei chineze, şi un distrugător Tip 052C, considerat echivalentul chinez al distrugătoarelor americane dotate cu sistemul Aegis.

Aegis-ul chinez este produs în timpul anilor 1990 şi la începutul anilor 2000, când China a furat prin spionaj o serie de secrete importante legate de sistemul de luptă Aegis, care poate urmări obiecte în spaţiu sau la suprafaţa apei, pe distanţe de mii de kilometri, oferind astfel un avantaj strategic armatei.

Forţele navale chineze vor lua parte în focuri de artilerie navală, antrenamente de securitate maritimă, exerciţii ale navelor de suprafaţă, schimburi de ajutor medical militar, asistenţă umanitară şi operaţiuni în caz de dezastru, precum şi scufundări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe