Lovitură dură pentru braţul propagandei Partidului Comunist Chinez - Institutele Confucius

O statuie a lui Confucius în Changchun, China.
O statuie a lui Confucius în Changchun, China. (China Photos / Getty Images)

Soft-power-ul chinez a suferit o lovitură majoră după ce principala asociaţie de profesori universitari americani a acuzat reţeaua de Institute Confucius a Chinei de încălcarea regulilor de bază ale libertăţii şi integrităţii academice, scrie publicaţia The Telegraph.

Asociaţia Americană de Profesori Universitari (AAUP) a cerut ca acordurile între Institutele Confucius şi cele aproape 100 de universităţi să fie ori anulate ori renegociate, astfel încât acestea să reflecte în mod corespunzător valorile occidentale ale libertăţii de exprimare.

"Institutele Confucius funcţionează ca un braţ al statului chinez şi li se permite să ignore libertatea academică", a transmis AAUP într-o declaraţie, cerând universităţilor americane să "oprească colaborarea" cu institutele, cu excepţia cazului în care vor avea loc reforme majore.

Reţeaua de 400 de Institute Confucius a Chinei, inclusiv cele 11 filiale aflate în campusurile universitare britanice - poate fi o sursă de fonduri pentru universităţi, dar acestea sunt scutite de la multe dintre regulile guvernamentale de bază ale discursului academic. Ele sunt concepute pentru a proiecta o imagine favorabilă a Partidului Comunist din China în întreaga lume prin programe culturale şi lingvistice, dar li se permite să limiteze discuţiile privind subiectele sensibile partidului, cum ar fi ocuparea Tibetului, persecuţia practicanţilor mişcării spirituale Falun Gong, a creştinilor, sau a etnicilor uiguri.

"Cele mai multe acorduri de găzduire a Institutelor Confucius au clauze de confidenţialitate şi concesii inacceptabile în ceea ce priveşte scopurile şi practicile politice ale guvernului chinez", a adăugat AAUP.

"În mod specific, universităţile din America de Nord permit Institutelor Confucius să promoveze o agendă de stat în ceea ce priveşte recrutarea şi controlul personalului academic, alegerea curriculum-ului (programei - n.r.), şi restricţia dezbaterilor".

În ultimii ani au ieşit la iveală temeri cu privire la modul în care China îşi foloseşte vastele resurse financiare pentru a cumpăra influenţă în mediul academic de pe tot globul.

La începutul acestei luni, The Telegraph a dezvăluit că Universitatea Cambridge a permis unei fundaţii de caritate cu legături cu fostul prim-ministru al Chinei Wen Jiabao, să numească o persoană la conducerea catedrei de studii de dezvoltare chineze.Un academician a acuzat Cambridge că permite guvernului chinez "să cumpere un profesor" la una dintre cele mai de prestigiu universităţi din Marea Britanie.

AAUP este o organizaţie care numără 47.000 de membri şi a fost fondată în 1915 cu scopul de a proteja libertatea academică. Decizia sa de se opune Institutului Confucius este o lovitură uriaşă pentru principalul proiect de lobby şi soft-power al Chinei. Organizaţia a criticat dur faptul că institutelor le este permis să ocolească principiile de bază ale libertăţii academice în schimbul banilor.

Pe site-ul Institutului Confucius se susţine că institutele sunt destinate "dezvoltării şi diseminării limbii şi culturii chineze", totuşi criticii au acuzat că aceste instituţii sunt doar braţul de peste hotare al propagandei Partidului Comunist din China.

Potrivit declaraţiei AAUP, activităţile academice "se află sub supravegherea Hanban, o agenţie chineză de stat care este prezidată de un membru al Biroului Politic şi de vicepremierul Republicii Populare Chineze".

Universităţile din Edinburgh, Manchester, Cardiff, Wales Central, Nottingham, Sheffield, Soas, London School of Economics, Universitatea London South Bank, Liverpool şi Central Lancashire sunt toate enumerate ca având Institute Confucius.

Preocupări similare au fost ridicate la începutul acestei luni, în Toronto, Canada, după ce membrii din consiliul de administraţie ai Toronto District School Board, care urma să introducă mandarina în şcolile elementare, au recomandat suspendarea parteneriatului cu guvernul chinez din cauza preocupărilor privind cenzura şi practici propagandistice abuzive.