China ameninţă că va distruge sistemul antirachetă THAAD în cazul unui război cu SUA

China şi-a intensificat ameninţările la adresa amplasării în Coreea de Sud a sistemului american antirachetă THAAD, avertizând că, în cazul unui război cu SUA, ar putea distruge sistemul. Rusia se opune de asemenea amplasării THAAD pe teritoriul sud-coreean.
Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD
Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD (Getty Images)

Beijingul i-a transmis un avertisment preşedintelui american Donald Trump, cerând retragerea „imediată” a sistemului antirachetă THAAD din Coreea de Sud. Şefii apărării americane au confirmat că THAAD a devenit „operaţional” luni, în condiţiile în care amplificarea tensiunilor cu Phenianul ar putea scăpa de sub control. China a condamnat în repetate rânduri amplasarea sistemului antirachetă pe teritoriul sud-coreean de teamă că acesta ar putea viza teritoriul său.

Săptămâna trecută, Yang Yujun, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, a declarat că sistemul THAAD va ameninţa stabilitatea regiunii. Ca răspuns la amplasarea sistemului, Yujun a precizat că ţara sa va desfăşura exerciţii militare cu muniţie reală şi va testa noi arme în vederea protejării securităţii sale. „Armata chineză va continua să desfăşoare exerciţii militare practice cu muniţie reală, şi va testa noi arme şi echipamente, pentru a apăra securitatea naţională şi pacea şi stabilitatea regională”, a afirmat el. De asemenea, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, a declarat că China „va lua măsurile necesare pentru a-şi proteja interesele”.

THAAD este capabil să doboare rachete balistice de rază scurtă, medie şi intermediară în timpul zborului acestora. Dar Li Jie, un analist în apărare din Beijing, a susţinut că Beijingul ar putea lua măsuri pentru a distruge sistemul THAAD.

Li a declarat că ţara sa „poate folosi rachetele sale tradiţionale din seria Dongfeng cu rază scurtă şi medie ca arme de distrugere în cazul unui război”. De asemenea, este posibil ca Beijingul să încerce să folosească focoase cu puls electromagnetic, precum şi tehnologii de interferenţă electronică, pentru a submina radarul sistemului THAAD.

Atât Moscova cât şi Beijingul se află pe o poziţie comună în ceea ce priveşte condamnarea sistemului THAAD. Li a adăugat: „Mesajul trimis de China şi Rusia este foarte clar; ele lucrează împreună împotriva amplasării sistemului THAAD”.

De asemenea, China şi-a consolidat măsurile de securitate de teamă că Japonia şi Taiwanul ar putea lua în considerare ideea amplasării de sisteme THAAD şi pe teritoriile lor. Conform unor rapoarte, se pare că liderii militari chinezi din Armata de Eliberare a Poporului au îndreptat 2.000 de rachete înspre Taiwan ca parte a unei amplificări a ameninţării militare la adresa insulei.

SUA a declarat că amplasarea sistemului THAAD în Coreea de Sud urmăreşte doar să prevină un eventual atac nuclear din partea Coreei de Nord şi în niciun caz nu are rolul de a submina securitatea Chinei sau a regiunii.

De altfel, în urmă cu câteva zile, preşedintele american Trump a şocat opinia publică din Coreea de Sud declarând că Seulul ar trebui să plătească 1 miliard USD pentru sistemul anti-rachetă şi denunţând un acord comercial dintre SUA şi Coreea de Sud, despre care a afirmat că ar favoriza prea mult partea coreeană în detrimentul SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe