China: Australia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale

Portavion american.
Portavion american. (youtube)

Mass media de stat a Chinei a declarat Australia o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale, după ce Canberra a încheiat un pact militar pe o durată de 25 de ani cu Statele Unite.

Statele Unite au în prezent 1.200 de soldaţi ai Forţelor Navale şi Aeriene desfăşurând exerciţii pentru misiuni "umanitare" şi de salvare alături de soldaţii australieni. Numărul soldaţilor americani de la baza din Darwin, ajunge, în urma acordului la 2500.

Regimul chinez nu este prea încântat de acest acord.

Lie Jie, contra-amiralul Marinei Armatei de Eliberare Chineze, a declarat că Australia ar putea controla liniile de aprovizionare ale Chinei din Strâmtoarea Malacca, în cazul în care avea loc un conflict în Marea Chinei de Sud.

”Este probabil ca în acest fel Australia să devină o ameninţare la securitatea naţională a Chinei”, se precizează.

Global Times a anunţat că dacă se va declanşa un război între China şi Vietnam sau Filipine, Statele Unite ar putea mobiliza submarine şi avioane din Australia.

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a anunţat, marţi, semnarea Acordului Poziţiei de Forţă între Statele Unite şi Australia, într-o ceremonie desfăşurată alături de ministrul australian al Apărării, David Johnston, şi de ministrul afacerilor Externe, Julie Bishop.

Hagel a declarat, în timpul unei conferinţe de presă, că zona Asia-Pacific ”este o parte a lumii unde există cinci din cele şapte ţări cu care SUA are tratate”.

Johnston a anunţat că forţele americane ajută la antrenarea armatei australiene. ”Forţele marinei, bineînţeles, sunt experte în lupte şi operaţiuni amfibii”, a declarat acesta. ”astfel, urmărim modul în care sunt desfăşurate aceste operaţiuni”.

Numărul soldaţilor americani din Australia rămâne totuşi relativ mic. Pe 12 august, Hagel anunţa că Statele Unite are 360.000 de cadre militare în regiunea Asia-Pacific.

China a ameninţat şi în trecut Australia, pentru alianţele sale cu SUA.

Un fost angajat al serviciilor de informaţii a declarat pentru Epoch Times că, în 2010 şi 2011, China a încercat să intimideze Australia prin mai multe ameninţări indirecte.